Ανάλυση Οικονομικών Καταστάσεων των ΟΤΑ με τη Χρήση Χρηματοοικονομικών Δεικτών - Μελέτη Περίπτωσης Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου - Αναστασίου, Αριστείδης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Το 2011 το τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση άλλαξε, καθώς υπήρξαν συνενώσεις Δήμων, με αποτέλεσμα η εικόνα των οικονομικών δεδομένων να μη θυμίζει σε τίποτα την προγενέστερη. Σήμερα έχει παρέλθει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα διαθέσιμα στοιχεία (ισολογισμοί, καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης κλπ.) είναι επαρκή, ώστε να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα για τον αντίκτυπο του νέου νόμου στην οικονομική κατάσταση του Δήμου. Ειδικότερα ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο, από τους Καλλικρατικούς Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης. Από την ανάλυση της βιβλιογραφίας, ελάχιστες ερευνητικές προσπάθειες έχουν διενεργηθεί αναφορικά με τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Για αυτό το λόγο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου κατά την περίοδο 2011-2015. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της εν λόγω διπλωματικής εργασίας προσεγγίζεται και αναλύεται η οικονομική κατάσταση του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, με την μελέτη – ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου για την αντίστοιχη περίοδο με την χρήση χρηματοοικονομικών δεικτών και την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της κατάστασης του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου. Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, αλλά και την εξάρτηση του από τις κρατικές επιχορηγήσεις.
Analysis Financial Statements of Tabs by Using Financial Ratios - Case Study Municipality of Kordelio - Evosmos
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Οικονομική; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες; Ισολογισμός; Κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης