Η πληροφορική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και ο βαθμός ευθυγράμμισής της με το Πλαίσιο Ψηφιακού Αλφαβητισμού της ΕΕ - Τσιαβαλιά, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την κατάσταση της Πληροφορικής στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προβάλει την γενική θέση της Ελλάδας στις ψηφιακές ικανότητες από διεθνείς και Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, αναδεικνύει την Ευρωπαϊκή Πολιτική για τον ψηφιακό γραμματισμό ενώ παράλληλα αποτυπώνει τις διαστάσεις και τα πλαίσια αξιολόγησης της Ευρώπης για τις ψηφιακές ικανότητες. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει τον βαθμό ευθυγράμμισης των Προγραμμάτων Σπουδών του Γυμνασίου και στο Λυκείου με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η ανάλυση περιεχομένου στους στόχους των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών και στις δραστηριότητες των σχολικών βιβλίων προκειμένου να υπάρξει μια συγκριτική αποτίμηση σύμφωνα με τις διαστάσεις του Ευρωπαϊκού πλαισίου ψηφιακών ικανοτήτων. Η ανάλυση ανέδειξε πως η εκπαίδευση της Πληροφορικής στην Ελλάδα αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ψηφιακό γραμματισμό.
Αριθμός Εισαγωγής: 012565 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Πληροφορική -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα; Πληροφορική -- Μελέτη και διδασκαλία - Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση -- Επεξεργασία δεδομένων; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ψηφιακός γραμματισμός; Ψηφιακές ικανότητες; Ανάλυση περιεχομένου; Ευρωπαϊκό πλαίσιο ψηφιακής παιδείας; Digital literacy; Digital competencies; Content analysis; European digital literacy framework