Διεύρυνση της εκπαίδευσης στην Αχαΐα αξιοποιώντας το πρόγραμμα Teaching and Learning International Survey (TALIS) - Κούλης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στη μελέτη αυτή διερευνάται η επαγγελματική ανάπτυξη και η εργασιακή ικανοποίηση των ελλήνων εκπαιδευτικών ενώ επιχειρείται και σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα TALIS 2013 του ΟΟΣΑ. Επίσης διερευνάται το σχολικό κλίμα στα ελληνικά σχολεία, παράγοντας κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία τους. Με την επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, σκιαγραφείται η έρευνα TALIS, ενώ προσδιορίζονται οι έννοιες της επαγγελματικής ανάπτυξης, της εργασιακής ικανοποίησης και του σχολικού κλίματος, αλλά και η σημασία που έχουν ως παράγοντες που επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, την απόδοση των εκπαιδευτικών και την ακαδημαϊκή επίτευξη των μαθητών τους. Σαν εργαλεία της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια με ερωτήσεις κλειστού τύπου. Διαπιστώθηκε γενικότερα μια μειωμένη συμμετοχή των ελλήνων εκπαιδευτικών σε δραστηριότητες επαγγελματικής ανάπτυξης, εξαιτίας και της οικονομικής ύφεσης, σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς του TALIS, με εξαίρεση την απόκτηση τυπικών προσόντων όπου η συμμετοχή στην Ελλάδα φάνηκε υψηλότερη. Παρατηρηθήκαν υψηλότερα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης στη χώρα μας, ενώ το σχολικό κλίμα αποτυπώθηκε εξαιρετικό, σε γενικές γραμμές.
Αριθμός Εισαγωγής: 011444 - 011445 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί -- Εκπαίδευση των; Εκπαιδευτικοί -- Ελλάδα; Εργασιακή ικανοποίηση; Εκπαιδευτικοί -- Εργασιακή ικανοποίηση -- Ελλάδα; Επαγγελματική ανάπτυξη; Εργασιακή ικανοποίηση; Εκπαιδευτικοί