Σεξουαλική Ταυτότητα και Εκφοβισμός Εφήβων - Παπακυριάκου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα σχετικά με το φύλο είναι βασικός παράγοντας της άσκησης εκφοβισμού μεταξύ εφήβων. Η προκατάληψη για την ομόφυλη ταυτότητα ουσιαστικά υποβοηθά στην στοχοποίηση μεμονωμένων παιδιών ή και ομάδων , που οδηγούνται σταδιακά στην απομόνωση και στον κοινωνικό εξοστρακισμό, σε μια ηλικία όπως η εφηβεία, που το να ανήκεις σε ομάδα αποτελεί σχεδόν αυτοσκοπό. Οι πεποιθήσεις περί «υγιούς σεξουαλικότητας» , η ταύτιση της αρρενωπότητας με την επιθετικότητα , ο φόβος μην ταυτιστεί ένας έφηβος με τη ‘μειονότητα’ που τυχόν παρουσιάζει την αποκλίνουσα συμπεριφορά , είναι μερικοί από τους λόγους που το φαινόμενο της άσκησης σεξουαλικού εκφοβισμού υπάρχει και συνεχίζει να διαιωνίζεται. Κοινωνιογλωσσολογικές εκφάνσεις του σεξουαλικού εκφοβισμού αλλά και το ζήτημα της τιμής και της ντροπής με την αναγωγή του στην σύγχρονη πραγματικότητα είναι ακόμη δύο θέματα που θα αναλυθούν στην παρούσα μελέτη.Ο ρόλος του διαδικτύου στο φαινόμενο είναι διπλός. Τυπικά αποτελεί το μέσο για την άσκηση του, λόγω της ανωνυμίας αλλά και της ευρείας διάδοσης του προσβλητικού περιεχομένου που αφορά το θύμα. Πέρα όμως από αυτό επιτελεί και έναν δεύτερο πιο ουσιαστικό και αθέατο ρόλο. Είναι αυτό το ίδιο το διαδίκτυο που «διαμορφώνει» απόψεις για τη σεξουαλικότητα των νέων . Οι έφηβοι δηλαδή από πολύ νωρίς έρχονται σε επαφή με μία εμπορευματοποιημένη εικόνα του φύλου και της σεξουαλικής ταυτότητας που απέχει από την πραγματικότητα. Τέλος , παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον 21ο αιώνα και σχεδόν σε μία μεταφεμινιστική εποχή, για τη γυναίκα το ίδιο της το φύλο – και όχι κάποια απόκλιση από αυτό – μπορεί να αποτελέσει υπόβαθρο για άσκηση εκφοβισμού. Η γυναικεία σεξουαλικότητα εξακολουθεί να καλύπτεται από ένα είδος μυστικισμού και η απλή εκδήλωση της – όταν αυτή δεν γίνεται για την προώθηση ενός αυτοκινήτου ή ενός αρώματος- μπορεί να αποτελεί απειλή για μία έφηβη και ικανό λόγο εξοστρακισμού της από μία παρέα συνομηλίκων της.
Αριθμός Εισαγωγής: 012997 cd
Keywords: Εφηβεία; Έφηβοι -- Σεξουαλική συμπεριφορά; Φύλο, Ρόλος του; Ταυτότητα φύλου; Επιθετικότητα στην εφηβεία; Σχολικός εκφοβισμός; Σχολική βία; Ηλεκτρονικός εκφοβισμός; Φύλο; Ταυτότητα; Σεξουαλικότητα; Έφηβος; Εκφοβισμός; Ομοφυλόφιλος; Gender; Identity; Sexuality; Teenager; Bullying; Homosexual