Εφαρμογή του κριτηρίου της Ηγεσίας στη Δημόσια Διοίκηση σύμφωνα με το μοντέλο αριστείας National Malcolm Baldrige - Κοτσώρη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία διαπραγματεύεται να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο οι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Πελοποννήσου ερμηνεύουν και μπορούν να εφαρμόσουν το Κριτήριο Ηγεσίας του Μοντέλου Αριστείας Malcolm Baldrige. Ο ρόλος της διαχείρισης της ποιότητας είναι ουσιώδης στο σημερινό περιβάλλον, όπως αποδεικνύεται από τη δημοτικότητα των οργανωτικών βραβείων αριστείας και την αποτελεσματικότητα που έχει επιφέρει σε πολλούς δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς οργανισμούς. Η παρούσα εργασία μπορεί να συμβάλλει στην εις βάθος ανάλυση του κριτηρίου ηγεσίας του βραβείου Baldrige, που θα είναι ειδικά προσαρμοσμένο στη δημόσια διοίκηση. Μέσω της μεθόδου ποιοτικής έρευνας, χρησιμοποιήθηκε καθορισμένο ερωτηματολόγιο, ανοιχτού τύπου που απάντησαν όλοι οι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι ότι εφαρμόζονται εξ ολοκλήρου η ενσωμάτωση του οράματος και των αξιών στη καθημερινή λειτουργία της Διεύθυνσης και η διαμόρφωση μιας κουλτούρας προσανατολισμένης στη καινοτομία και στη συνεχή βελτίωση. Αντίστοιχα, δεν εφαρμόζεται καθόλου το κριτήριο διασφάλισης της νομιμότητας, ηθικότητας και βιωσιμότητας των ενεργειών της Διεύθυνσης, ενώ τα υπόλοιπα κριτήρια εφαρμόζονται μερικώς από τους Γενικούς Διευθυντές της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα παρόντα ευρήματα της έρευνάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συστάσεις και στρατηγικές ενίσχυσης των πρακτικών ηγεσίας και την εφαρμογή του μοντέλου Baldrige στη δημόσια διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καλύπτοντας το υπάρχον κενό στην κατανόηση της πρακτικής εφαρμογής του μοντέλου Baldrige σε ένα περιφερειακό πλαίσιο δημόσιας διοίκησης.
Implementation of the Leadership Criterion in Public Administration according to the National Malcolm Baldrige Excellence Model
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας; Ποιοτικός έλεγχος; Ηγεσία; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Επιχειρηματικότητα; Total Quality Management; Quality control; Leadership; Personnel management; Entrepreneurship; Διοίκηση Ολικής Ποιότητας; Βραβείο Baldrige; Περιφέρεια Πελοποννήσου; Ηγεσία; Total Quality Management; Baldrige Award; Peloponnese Region; Leadership