Η Αξιοποίηση των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Περίπτωση Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας - Λαμπρινάκου, Αρετή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης της πληροφορικής και των τεχνολογικών εφαρμογών της, που συντελείται τα τελευταία χρόνια και οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει, έχουν καταστήσει τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αναπόσπαστο και κυρίαρχο «εργαλείο» της Δημόσιας Διοίκησης. Η στόχευση της πολιτείας για υιοθέτηση και υλοποίηση βέλτιστων πρακτικών για απλούστευση και ταχύτητα των διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας, εγκυρότητα, εκσυγχρονισμό, διαφάνεια, ανοιχτή συμμετοχή για τους πολίτες, διαλειτουργικότητα, βελτίωση προσβασιμότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη χρήση των ΤΠΕ που αποτελούν βασικό πυλώνα για την εφαρμογή της Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), όντας ο πλησιέστερος στον πολίτη κρίκος της Δημόσιας Διοίκησης, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Κεντρικό ερώτημα της εργασίας αποτελεί το κατά πόσο ο επιλεγμένος Δήμος αξιοποιεί σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς και αν οι δυνατότητες που παρέχουν οι ΤΠΕ οδηγούν σε μετασχηματισμό των διαδικασιών του, των οργανωτικών δομών του, του τρόπου που συνδιαλέγεται με τους πολίτες του, με κύριο άξονα την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητα των υπηρεσιών του. Στην παρούσα προσπάθεια αποτυπώνεται ο βαθμός συμβολής των ΤΠΕ στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του Δήμου περίπτωσης, εντοπίζονται αδυναμίες και δυνατά σημεία του φορέα και κατατίθενται ιδέες και προτάσεις με γνώμονα την επέκταση και βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.
The Utilization of Technologies, Informatics and Communications (ICTs) towards the digital transformation of Local Municipal Authorities – The case of the Municipality of Keratsini – Drapetsona
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια Διοίκηση--Ελλάδα; Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση; Ψηφιακή μεταρρύθμιση; ΤΠΕ; Ψηφιακές υπηρεσίες; Εφαρμογές; Εξοπλισμός; Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας