Μελέτη του φαινομένου της διαφθοράς κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα - Κωστούλας, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με το φαινόμενο της διαφθοράς καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία διέρχεται η χώρα. Μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης και του εννοιολογικού προσδιορισμού των φαινομένων αυτών, γίνεται αναφορά στους τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομική κρίση φανέρωσε την αδυναμία του ελληνικού οικονομικού και πολιτικού συστήματος να λειτουργεί αρμονικά μέσα στη ζώνη του Ευρώ. Αν και κανένας σύμφωνα με την συνθήκη ίδρυσης της ΟΝΕ δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, η έξοδος από την κρίση εξαρτάται κυρίως από τις προσπάθειες της ίδιας της Ελλάδας για αύξηση του ΑΕΠ της, και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της, ώστε να δημιουργήσει εμπορικά πλεονάσματα που να μπορούν να επαναφέρουν το εξωτερικό χρέος σε μια καθοδική πορεία σε βάθος χρόνου. Τα συμπεράσματα ελλήνων και ξένων ερευνητών για το μέγεθος της παραοικονομίας και της διαφθοράς, επαληθεύονται από την έρευνα που έγινε πάνω σ' αυτά τα θέματα. Χρησιμοποιείται στην εργασία σχετική βιβλιογραφία καθώς και δομημένο ερωτηματολόγιο το οποίο μοιράστηκε σε δείγμα από όλη την Ελλάδα καθώς εκτός από την έντυπη μορφή δόθηκαν και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης γεγονός που έχει προσφέρει διάχυση στην έρευνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι απαιτείται από το κράτος να λάβει μέτρα τα οποία άπτονται της πολιτικής βούλησης, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των φορολογουμένων, να ενισχυθούν οι πιθανότητες φορολογικού ελέγχου και η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.
Μ.Δ.Ε. 180
Keywords: Πολιτική διαφθορά; Πολιτική διαφθορά -- Ελλάδα; Οικονομική ύφεση; Οικονομική ύφεση -- Ελλάδα; Διαφθορά; Οικονομική κρίση