Εφαρμογή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στα σχολεία της Α/μιας Εκπαίδευσης με βάση το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Διοικητικής Αριστείας EFQM στην περιφέρεια Λακωνίας - Λινάρδου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο την ‘Εφαρμογή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στα σχολεία της Α/μιας Εκπαίδευσης με βάση το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Διοικητικής Αριστείας EFQM στην περιφέρεια Λακωνίας’. Κύριος στόχος ήταν να διερευνηθεί σε ποιον βαθμό είναι δυνατή η εφαρμογή ενός μοντέλου Διοικητικής Αριστείας, συγκεκριμένα του EFQM, και σε ποιον βαθμό έχει καλλιεργηθεί η φιλοσοφία της Δ.Ο.Π. στην Ελληνική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη μελέτη περίπτωσης του νομού Λακωνίας. Το πρώτο μέρος της είναι θεωρητικό και γίνεται μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση. Αρχικά προσδιορίζονται εννοιολογικά η έννοια «ποιότητα» και η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας. Μελετώνται η ιστορική εξέλιξη, οι βασικές αρχές, οι διαδικασίες και τα πλεονεκτήματα της Δ.Ο.Π. Στη συνέχεια γίνεται παρουσίαση των Διεθνών Βραβείων και Προτύπων Ποιότητας, όπως τα βραβεία Deming, Baldrige MBNQA, EQA, BEA, ISO και αναλύεται το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Διοικητικής Αριστείας EFQM. Το θεωρητικό μέρος ολοκληρώνεται με την προσαρμογή των αρχών της Δ.Ο.Π. και του Μοντέλου EFQM στην εκπαίδευση. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται το ερευνητικό κομμάτι. Επεξηγείται η αναγκαιότητα της έρευνας και τίθενται ο στόχος και τα ερευνητικά ερωτήματα. Παρουσιάζεται η μεθοδολογία της, το ερευνητικό της εργαλείο, και τα αποτελέσματα της, όπως προέκυψαν από τη στατιστική ανάλυση. Από αυτήν προκύπτουν και τα συμπεράσματα, τα οποία δηλώνουν ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Διοικητικής Αριστείας EFQM, στην περιοχή της Λακωνίας και συγκεκριμένα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχει ακόμα επικρατήσει μία κουλτούρα ποιότητας, αλλά ούτε και είναι αδύνατον στο άμεσο μέλλον να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς στα περισσότερα σημεία το σκορ επίτευξης ήταν στο μέσο της κλίμακας αξιολόγησης. Με βάση αυτό δηλώνονται στο τέλος οι περιορισμοί της παρούσας και οι προτάσεις για μελλοντικές έρευνες.
Implementation of Total Quality Management in the schools of Primary Education based on the European Foundation for Quality Management (EFQM) Excellence Model in the region of Laconia
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας στην εκπαίδευση; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια; Total quality management in education; Education, Elementary; Διοίκηση Ολικής Ποιότητας; Ευρωπαϊκό Μοντέλο Διοικητικής Αριστείας; EFQM; Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση; Total Quality Management; European Model of Administrative Excellence; Primary Education