Το νερό ως φυσικός πόρος και η διαχείριση του: η περίπτωση της Τρίπολης - Καγιάννη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Με την παρούσα πτυχιακή εργασία στοχεύουμε στην μελέτη της διαχείρισης των υδατικών πόρων γενικά και συγκεκριμένα στην ανάλυση της επικρατούσας κατάστασης στον τομέα της ύδρευσης του Δήμου Τρίπολης. Αρχικά, στο πρώτο μέρος της εργασίας, θα γίνει συλλογή πληροφοριών για το συγκεκριμένο θέμα από βιβλιογραφικές πηγές. Θα γίνει ανάλυση της έννοιας του νερού ως φυσικός πόρος, των χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων του. Στην συνέχεια θα γίνει μια σύντομη αναφορά στον υδρολογικό κύκλο του νερού και στις πολλαπλές χρήσεις του. Θα ακολουθήσουν βασικά στοιχεία που αφορούν την παγκόσμια κατάσταση των υδάτων και τις διαστάσεις των παγκοσμίων προβλημάτων. Τέλος, θα γίνει λόγος για την διαχείριση των υδατικών πόρων στην χώρα μας όπως: στόχοι και αρχές, τεχνικές και τρόποι διαχείρισης με αναφορά στην οδηγία 60/2000 της Ε.Ε καθώς και τα ελληνικά προβλήματα και αδυναμίες. Θα αναφερθούμε στον ρόλο των ΔΕΥΑ στην διαχείριση των υδατικών πόρων και θα παρουσιάσουμε γενικά στοιχεία για την υδροδότηση του Δήμου Τρίπολης που αφορούν τα εξωτερικά και εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης, την κατανάλωση του νερού, την ποιότητα, την κοστολόγηση του νερού καθώς και τις δαπάνες που γίνονται για αυτήν. Στο δεύτερο μέρος της μελέτης θα καταρτιστεί ερωτηματολόγιο που θα απευθύνεται σε κατοίκους του Δήμου Τρίπολης και των Τοπικών κοινοτήτων και θα αναλυθούν τα δεδομένα. Θα γίνει καταγραφή των απόψεων των δημοτών σχετικά με θέματα κοστολόγησης του νερού, ποιότητάς του και προβλημάτων που προκύπτουν. Οι απαντήσεις που θα προκύψουν θα εξαρτώνται από ορισμένα χαρακτηριστικά όπως είναι το φύλλο, μορφωτικό επίπεδο, τόπος κατοικίας, η ηλικία. Τέλος θα γίνει παράθεση των συμπερασμάτων που προέκυψαν και υποβολή προτάσεων για την βελτίωση του συστήματος ύδρευσης όπου χρειάζεται και τους στόχους για σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων.
Water as a natural resource and management: the case of Tripoli
Μ.Δ.Ε. 49
Keywords: Φυσικοί πόροι--Διαχείριση; Νερό, Διαχείριση του; Διαχείριση ποιότητας νερού; Δημοτικές επιχειρήσεις; Νερό; Φυσικοί πόροι; Νερό, ιδιότητες; Νερό, διαχείριση