Σχολική επίδοση, γονική εμπλοκή και ετερογένεια στο σχολικό περιβάλλον. Αντιλήψεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. - Μακρής, Παναγιώτης-Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η αυξανόμενη εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, έχει φέρει αλλαγές στη σύσταση του μαθητικού πληθυσμού με αποτέλεσμα να επικρατεί στα σχολεία η ετερογένεια όσον αφορά το πολυπολιτισμικό υπόβαθρο των μαθητών και των οικογενειών τους. Τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στην επίδραση που ασκεί η γονική εμπλοκή στη σχολική επίδοση των μαθητών και στους παράγοντες που διαφοροποιούν την ποιότητα και τη συχνότητα της γονικής εμπλοκής όταν πρόκειται για αλλοδαπούς και μετανάστες γονείς. Στην παρούσα έρευνα επιχειρείται η ανάδειξη των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών για την επίδραση της γονικής εμπλοκής στη σχολική επίδοση και οι διαφορές που υπάρχουν στην εμπλοκή των γονέων με διαφορετικό πολυπολιτισμικό υπόβαθρο. Διενεργήθηκε ποιοτική έρευνα βάσει ημιδομημένης συνέντευξης σε δώδεκα εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι εργάζονται σε Δημοτικά Σχολεία σε διάφορες περιοχές της Αθήνας με υψηλό ποσοστό μεταναστών και προσφύγων. Η έρευνα εξετάζει και αποτυπώνει τις απόψεις των εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων, σχολικής επίδοσης και γονικής εμπλοκής. Λέξεις-κλειδιά: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, ανισότητες, σχολική επίδοση, γονική εμπλοκή, μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο, αντιλήψεις εκπαιδευτικών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013343 cd
Keywords: Παιδιά μεταναστών -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ισότητα -- Ελλάδα; Γονέας-Εκπαιδευτικός, Σχέσεις των -- Ελλάδα; Μαθητές -- Αξιολόγηση των -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Κοινωνικές απόψεις; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Ανισότητες; Σχολική επίδοση; Γονική εμπλοκή; Μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο; Αντιλήψεις εκπαιδευτικών; Intercultural education; Inequalities; School performance; Parental involvement; Students with an immigrant background; Teachers' perceptions