Ανθεκτικοί μαθητές (Resilient Students): δευτερογενείς αναλύσεις με βάση το Διεθνές Πρόγραμμα για την αξιολόγηση των μαθητών PISA - Παπαδάς, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σύμφωνα με την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης και τις δεκάδες έρευνες που έγιναν από το 1960 και μετά το κοινωνικο-οκονομικό και πολιτισμικό επίπεδο κάθε μαθητή αποτελεί βασικό παράγοντα για τη μετέπειτα πορεία της σχολικής του επίδοσης. Οι κοινωνικές τάξεις δεν μπορούν να ξεφύγουν από το πεπρωμένο τους. Όμως υπάρχουν μεμονωμένοι μαθητές οι οποίοι παρά τις εις βάρος τους πιθανότητες καταφέρνουν να τις υπερνικήσουν. Οι ανθεκτικοί μαθητές (resilient students) παρά την παρουσία των αρχικών αντιξοοτήτων καταφέρνουν να υπερνικήσουν τα εμπόδια. Ο Ο.Ο.Σ.Α κάθε τρία χρόνια διεξάγει μια ευρεία διεθνή έρευνα στο χώρο της εκπαίδευσης το πρόγραμμα PISA (Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία βασικά γνωστικά αντικείμενα (Κατανόηση Κειμένου, Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες), ένα ορίζεται ως κύριο αντικείμενο έρευνας, ενώ τα άλλα δυο εξετάζονται σε μικρότερη έκταση. Για το 2012 βασικό γνωστικό αντικείμενο ήταν τα μαθηματικά. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της συγκεκριμένης ομάδας μαθητών των ανθεκτικών μαθητών με βάση τα δεδομένα από το πρόγραμμα PISA 2012 για το γνωστικό αντικείμενο των μαθηματικών. Τα αποτελέσματα της έρευνας σε 3 χώρες (Σαγκάη, Κορέα και Χιλή) έδειξαν και στις 3 χώρες ότι περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ανθεκτικοί μαθητές έχουν τα κορίτσια, οι μαθητές που μιλούν στο σπίτι τη γλώσσα διεξαγωγής του τεστ, οι μαθητές που ενδιαφέρονται για τα μαθηματικά και εμφανίζουν θετική αυτοεικόνα και αντιλαμβανόμενο αυτοέλεγχο για το μάθημα.
Αριθμός Εισαγωγής: 011430 - 011431 cd
Keywords: Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- ΟΟΣΑ, Χώρες του; Εκπαιδευτικά τεστ και μετρήσεις -- ΟΟΣΑ, Χώρες του; Μαθηματικά -- Έλεγχος ικανότητας -- ΟΟΣΑ, Χώρες του; Πρόγραμμα PISA; Μαθητικός εγραμματισμός; Ανθεκτικοί μαθητές; Κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο; Φύλο; Διεθνή γλώσσα ομιλίας στο σπίτι; Ενδιαφέρον για τα μαθηματικά; Αυτό-εικόνα στα μαθηματικά; Αντιλαμβανόμενος έλεγχος; PISA Program; Mathematical literacy; Resilient students; Socio-economic level; Gender; International language at home; Mathematics interest; Mathematics self-concept; Perceived control