Ανασταλτικοί Παράγοντες των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα και Πολιτικές για την Προσέλκυσή τους - Αυγενάκης, Ελευθέριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η συνεχώς αυξανόμενη διεθνοποίηση των εθνικών οικονομιών και ο προοδευτικός σχηματισμός μιας παγκόσμιας οικονομίας της προκάλεσε, μεταξύ άλλων, και τον έντονο ανταγωνισμό των κρατών για την προσέλκυση κινητών συντελεστών παραγωγής (π.χ. κεφάλαια, εργασία, τεχνολογία και τεχνογνωσία) και ξένων επενδύσεων. Η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, η μείωση του κόστους των μεταφορών και οι νέες μεταφορικές τεχνολογίες, η συνεχής εξέλιξη και εξάπλωση των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας (ΤΠΕ), η συμμετοχή στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου, ειδικά μετά την άρση του διπολισμού, η ύπαρξη τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων και η αύξηση της διεθνούς κινητικότητας αυτών, οι νέες στρατηγικές των πολυεθνικών κ.α. δημιούργησαν συνθήκες που επέτρεψαν τη διεθνοποίηση της παραγωγής και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών (Porter 1989). Συνεπώς, προκύπτουν εύλογα κεντρικά ερωτήματα όπως: - Ποια είναι η εξέλιξη των ΞΑΕ διεθνώς και ποια είναι η επίδοση της χώρας μας σε σύγκριση με άλλες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής και της ΕΕ γενικότερα; - Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τις εισροές ΞΑΕ σε μια χώρα και ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα μας; - Ποιοι είναι οι παράγοντες που εμποδίζουν μια δυναμική αύξηση των ΞΑΕ στην Ελλάδα; - Ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική και ποιες οι βασικές πολιτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής ΞΑΕ στη χώρα μας; Τα ερωτήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας της παρούσας εργασίας.
Keywords: Επενδύσεις, Ξένες; Πολυεθνικές Εταιρείες; Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις; Επενδύσεις, Ξένες--Ελλάδα; Ξένες Άμεσες Επενδύσεις; Ανασταλτικοί Παράγοντες; Προσέλκυση; Επενδύσεις