Το νομικό καθεστώς των ασυνόδευτων ανηλίκων - Τρυπολιά, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των νομικών πλαισίων που διέπουν τους ασυνόδευτους ανηλίκους, τόσο διεθνώς όσο και εντός της Ελλάδας. Εξετάζοντας διεθνείς συμβάσεις, οδηγίες της ΕΕ και εθνικούς νόμους, αυτή η μελέτη θα εντοπίσει βασικά πλεονεκτήματα και αδυναμίες στην τρέχουσα νομική προστασία για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Επιπλέον, θα αναλύσει τη σχετική νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις για να κατανοήσει πώς αυτοί οι νόμοι ερμηνεύονται και εφαρμόζονται στην πράξη. Σκοπός της είναι να αξιολογήσει την επάρκεια των υφιστάμενων νομικών πλαισίων για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και να προσφέρει συστάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της προστασίας και της ένταξής τους. Μέσω αυτής της ανάλυσης, η μελέτη επιδιώκει να συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τα δικαιώματα και την ευημερία των ασυνόδευτων ανηλίκων, υποστηρίζοντας πιο αποτελεσματικές και ανθρώπινες νομικές απαντήσεις στις ανάγκες τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 013932 cd
Keywords: Ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες -- Ελλάδα; Ανήλικοι -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ανήλικοι -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ελλάδα; Παιδιά, Δικαιώματά τους -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Παιδιά, Δικαιώματά τους -- Ελλάδα