Παραχώρηση αρμοδιοτήτων πολιτισμού και κοινωνικής προστασίας σε Ν.Π.Ι.Δ. - Μελέτη περίπτωσης κοινωφελείς επιχειρήσεις Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας - Μαντά, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
O ρόλος και το έργο των τοπικών και περιφερειακών Αρχών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη στο τοπικό επίπεδο, με στόχο την προώθηση των ενδιαφερόντων των πολιτών, είναι καθοριστικός. Για την εκπλήρωση των στόχων τους απευθύνεται σε εθνικές και υπερεθνικές κυβερνήσεις και σε διεθνείς αναπτυξιακούς εταίρους, και συμμετέχουν στις εθνικές και υπερεθνικές ενώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης (LGA), προκειμένου να διερευνήσουν πρακτικές και μεθόδους και να εντοπίσουν τις πολιτικές κατευθύνσεις που είναι αναγκαίες ώστε να επιτρέψουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τους οποίους εκπροσωπούν να αναδείξουν το διοικητικό και πολιτικό τους χαρακτήραμε την άσκηση των δημόσιων πολιτικών προς όφελος των πολιτών.Για την άσκηση των δημοσίων υποθέσεων οι Τοπικές Αρχές αξιοποιούν τα οργανωτικά εργαλεία που η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει και στελεχώνουν τις διοικητικές ενότητες που προβλέπονται στον Οργανισμό των Εσωτερικών τους Υπηρεσιών, αξιοποιούν, ωστόσο, και θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους οποίους παραχωρούν την άσκηση συγκεκριμένων υποθέσεων για την αποτελεσματικότερη διοίκηση. Μεταξύ αυτών διακρίνονται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι επιχειρήσεις, θεσμοί που έχουν θεσπιστεί από τα πρώτα νομοθετήματα στην ελληνική έννομη τάξη για τη τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει αξιοποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό και έχει επιτελέσει το έργο της τη τοπική αυτοδιοίκηση. Τόσο τα νομικά πρόσωπα δημοσίου όσο και ιδιωτικού δικαίου, εποπτεύονται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο οι διοικήσεις τους αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και διερευνούν τρόπους για την όσο το δυνατόν βέλτιστες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Αρ. Εισ.: 83 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Περιφερειακός σχεδιασμός; Ελλάδα περιφέρειες; Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας -- Ηλεία; Τοπική αυτοδιοίκηση; Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Κοινωφελείς επιχειρήσεις