Εσωτερικός Έλεγχος και Διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Δουλγέρη, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στα πλαίσια του νέου μοντέλου δημόσιας διοίκησης, όπως αυτό εφαρμόζεται και εξελίσσεται, η λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης διακυβέρνησης στο δημόσιο τομέα και επιτελεί ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εξέταση της σχέσης που υφίσταται μεταξύ του εσωτερικού ελέγχου και της καταπολέμησης των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο, εξετάζοντας ειδικότερα τον τομέα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο εσωτερικός έλεγχος στους δημόσιους οργανισμούς αποτελεί πρακτική, η οποία περιλαμβάνεται και προβλέπεται από το νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης. Στην κατεύθυνση εφαρμογής του, τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν χώρα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο πολλών φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών έδειξαν ότι η εφαρμογή των ορθών διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου με βάση τις διεθνείς ελεγκτικές πρακτικές και πρότυπα μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα ουσιαστικές βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της διακυβέρνησης καθώς και την καταπολέμηση των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς.
Internal Control Procedures and Corruption in Local Government Organizations
Keywords: Διαφθορά; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Διαφθορά--Δίκαιο και νομοθεσία; Νόμος, Επιβολή του; Εσωτερικός έλεγχος; Δημόσιο; Νέα δημόσια διακυβέρνηση; Διαφθορά; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης