Ανάλυση των Οργανωτικών και Εμπορικών Διαστάσεων του Παραολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα και Διεθνώς. Μελέτη Περίπτωσης: Παραολυμπιακό Κέντρο Ραφήνας Πικερμίου - Σταυρογιάννη, Ευφροσύνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με το Παραολυμπιακό Κίνημα και ειδικότερα με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλης κλίμακας αθλητικό γεγονός. Αντικείμενο της εργασίας είναι η μελέτη των πρακτικών μάρκετινγκ και μάνατζμεντ καθώς και των πρακτικών προώθησης των Αγώνων. Στόχος της εργασίας είναι να ερευνήσει το θεωρητικό υπόβαθρο του θέματος, να αναλύσει τη δομή των Παραολυμπιακών Επιτροπών και να δώσει συγκριτικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της πρωτογενούς έρευνας. Με τη βοήθεια της βιβλιογραφικής ανασκόπησης μελετώνται οι έννοιες του μάρκετινγκ, του μάνατζμεντ και της χορηγίας και της συνεισφορά αυτών στον τομέα των αθλητικών εκδηλώσεων. Επίσης θα δούμε την αθλητική βιομηχανία που αναπτύσσεται γύρω από τους αγώνες, τη σχέση της με την καταναλωτική συμπεριφορά και τα ΜΜΕ καθώς και την εμπορικότητα των αθλημάτων. Το ερευνητικό μέρος της εργασίας αφορά τη δημιουργία του Παραολυμπιακού Κέντρου Ραφήνας Πικερμίου. Αν και η μελέτη περίπτωσης είναι μικρού εύρους λόγω και της μικρής έκτασης της παρούσας εργασίας, θα επιδιωχθεί η αξιοπιστία και εγκυρότητα των πληροφοριών, με σκοπό την αντικειμενική διεξαγωγή συμπερασμάτων. Βέβαια, στο σημείο αυτό, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η παρούσα έρευνα ακολουθεί πλήθος ερευνών και μπορεί να αποτελέσει ένα υπόδειγμα - πλαίσιο εξαγωγής γενικευμένων συμπερασμάτων. Άλλωστε, οι εξελίξεις, όσον αφορά την ανάπτυξη των Παραολυμπιακών κέντρων, είναι διαρκείς και καθημερινά παρουσιάζεται σωρρεία προβληματισμών ως προς την επίδραση στην οικονομία της εκάστοτε χώρας αλλά και, της εικόνας αυτής, γενικότερα. Παρόλες τις εξελίξεις, φιλοδοξείται και προσδοκάται, παράλληλα, οι αναγνώστες να αποκτήσουν γνώσεις αλλά και να συλλέξουν πληροφορίες με σκοπό να ενημερωθούν στην καθημερινότητά τους για το συνοθύλευμα τέτοιων συνεργασιών και επιδιώξεων. Στο σημείο αυτό, συμβάλλει και η παρούσα έρευνα, στο κατά πόσο δηλαδή μπορεί να προσφέρει τα εχέγγυα για αυτή τους την προοπτική. Η εργασία θα διεκπεραιωθεί με τα συμπεράσματα που θα καταλήξουν από την συγγραφή της θεωρητικής και ερευνητικής προσέγγισης αυτής καθώς και θα διατυπωθούν ορισμένες ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν ώστε να επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην υπάρχουσα δράση του Παρολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Keywords: Παραολυμπιακοί αγώνες - Διοίκηση και οργάνωση; Παραολυμπιακοί αγώνες - Μάρκετινγκ; Αθλητική χορηγία; Paralympic Games - Management; Paralympic Games - Marketing; Sports sponsorship; Μάνατζμεντ; Μάρκετινγκ; Παραολυμπιακό κέντρο; Αθλητισμός; Management; Marketing; Paralympic center; Sports