Εσωτερικός έλεγχος και η σπουδαιότητά του στο τμήμα προμηθειών των ΟΤΑ Α βαθμού - Δήμου, Όλγα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν συσταθεί σε μία συγκεκριμένη εδαφική περιφέρεια της χώρας και σκοπός τους είναι η διευθέτηση των τοπικών θεμάτων. Το Σύνταγμα της Ελλάδας, του 2008, στο άρθρο 102 κατακυρώνει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια τους. Όμως αυτή η αυτοτέλεια είναι που δυσχεραίνει την κεντρική εξουσία να ασκήσει μηχανισμούς ελέγχου της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών τους. Το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, στο οποίο βρίσκεται η χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια, επίσης δεν βοηθάει, καθώς ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες μεταβιβάζονται στους Ο.Τ.Α. από την κεντρική εξουσία, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την άσκηση ελέγχου και λογοδοσίας η οποία κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία σε όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Έχοντας σαν γνώμονα την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, τη μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος, σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, αλλά και την βιωσιμότητα τους, οι Ο.Τ.Α., καλούνται να εφαρμόσουν διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου. Με την παρούσα εργασία, αρχικά, γίνεται η παρουσίαση της εννοιολογικής σημασίας του ελέγχου, τα είδη των ελέγχων που εφαρμόζονται στη χώρα μας, αλλά και όλων των θεσμοθετημένων ελέγχων που υφίστανται. Ακόμα γίνεται αναφορά στην σπουδαιότητα ύπαρξης του εσωτερικού ελέγχου γενικά, και ειδικά στις προμήθειες των Ο.Τ.Α. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι παράγοντες εκείνοι, που δημιουργούν δυσχέρειες στην λειτουργία των προμηθειών. Τα ευρήματα ανέδειξαν προβλήματα που οφείλονται, στην έλλειψη επιμόρφωσης των εργαζομένων, στην ανυπαρξία ικανού αριθμού εργαζομένων και κατευθυντήριων οδηγιών. Παράλληλα όμως τονίστηκε η στενή συνεργασία των υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας, μεταξύ τους αλλά και η έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας όλων των τμημάτων των δήμων με την Οικονομική Υπηρεσία. Φαίνεται ξεκάθαρα η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στη θετική συμβολή των ελέγχων και στη βελτίωση της λειτουργίας των οργανισμών. Διαφαίνεται η απουσία τμήματος εσωτερικού ελέγχου στους δήμους με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες. Και τέλος είναι αισθητή η απουσία ελέγχων από τους θεσμοθετημένους ανεξάρτητους φορείς που υφίστανται και εφαρμόζονται στο συγκεκριμένο τμήμα στην πλειονότητα των ΟΤΑ οι οποίοι όταν και εφόσον διενεργούνται είναι στα πλαίσια τακτικού ελέγχου και όχι έκτακτοι κατόπιν καταγγελίας.
Internal Audit and its importance in the procurement department of Grade A Local Authorities
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση; Έλεγχος; Ελεγκτική; Είδη ελέγχων; Εσωτερικός έλεγχος; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Προμήθειες