Μυθιστορηματική βιογραφία και συγγραφή της νουβέλας «Γλυκό Νεράντζι» - Καλλιάνου, Αμαλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι πρωτίστως να παραχθεί δημιουργικό έργο βιογραφικού χαρακτήρα, το οποίο εντάσσεται σε ένα θεωρητικό πλαίσιο που αναπτύσσει την ποικιλία των βιογραφικών ειδών γραφής. Ειδικότερα, στο δημιουργικό μέρος επιλέγεται το είδος της μυθιστορηματικής βιογραφίας ενός άσημου προσώπου, που αποτελεί μια σύγχρονη τάση στη λογοτεχνία στη διατομή της με την ιστορία, όπως αυτή εγγράφεται στις αυξανόμενες τάσεις της ανθρωπολογικής ιστοριογραφίας και της προφορικής ιστορίας, που ανήκουν στην μικροιστορία. Μέσω του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους, αυτό της βιογραφικής νουβέλας, επιχειρείται να σκιαγραφηθεί η ζωή της κεντρικής ηρωίδας, βασιζόμενη σε πραγματικά γεγονότα, διανθισμένης με στοιχεία προερχόμενα από τη φαντασία, μέσα σε μια ιστορική και πολιτική συγκυρία, ώστε να απαθανατιστεί μια ζωή και μέσα από αυτή να ζωντανέψει μια εποχή με τις ιδεολογικές της συναρτήσεις, ιδιαίτερα ως προς τις έμφυλες ταυτότητες, τις ερωτικές σχέσεις και τις σύγχρονες πολιτικές συνθήκες. Αναδεικνύεται έτσι η μυθιστορηματική βιογραφία ως ένας ενδιάμεσος χώρος όπου διασταυρώνονται διαφορετικά είδη γραφής, λογοτεχνίας και επιστήμης, δηλαδή γνώσης
Keywords: Δημιουργική γραφή; Βιογραφία; Βιογραφικά είδη; Μεταμοντερνισμός; Μεταφεμινισμός; Νουβέλα; Βιογραφία; Βιογραφικά είδη; Μεταμοντερνισμός; Μεταφεμινισμός; Νουβέλα