Η ενιαία διοίκηση των δημοσίων νοσοκομείων και ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων των νοσοκομείων του Ν. Ηλείας από την εργασία τους - Γαλιάτσου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η παρούσα εργασία προσεγγίζει θεωρητικά και ερευνητικά τον πρόσφατο θεσμό της διασύνδεσης και Ενιαίας Διοίκησης των δημοσίων νοσοκομείων στην Ελλάδα, καθώς και το βαθμό ικανοποίησης των εργαζομένων στα νοσοκομεία του Ν. Ηλείας από την εργασία τους. Στο θεωρητικό επίπεδο γίνεται αναφορά στις έννοιες της υγείας και της διοίκησης των υπηρεσιών υγείας και παρουσιάζεται ο τρόπος χρηματοδότησης των ελληνικών δημοσίων νοσοκομείων και ο θεσμός της διασύνδεσης και Ενιαίας Διοίκησης αυτών. Επίσης, αναπτύσσεται θεωρητικά η έννοια της επαγγελματικής ικανοποίησης στο χώρο της υγείας. Στο ερευνητικό μέρος αναλύεται η λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων του Ν. Ηλείας και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της Ενιαίας Διοίκησης. Ακολούθως παρατίθενται τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων, σχετικά με το βαθμό ικανοποίησης των εργαζομένων στα παραπάνω νοσοκομεία από την εργασία τους. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι κύρια πηγή επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων αποτελεί το περιβάλλον εργασίας, ενώ ο χαμηλότερος βαθμός ικανοποίησης αφορά τα αποτελέσματα που επέφερε η εφαρμογή της Ενιαίας Διοίκησης στις συνθήκες εργασίας. Ως βασικό συμπέρασμα προκύπτει πως ο θεσμός της Ενιαίας Διοίκησης δεν έχει δώσει βαρύτητα στη σημασία της επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων. Περαιτέρω έρευνα του θέματος σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς και έρευνα ως προς τις επιπτώσεις της Ενιαίας Διοίκησης τόσο στην οικονομική διαχείριση όσο και στο βαθμό ικανοποίησης των ασθενών θα ήταν σκόπιμη ώστε να διαμορφωθεί μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την αποτελεσματικότητα του νέου αυτού θεσμού.
Μ.Δ.Ε. 105
Keywords: Νοσοκομεία, Δημόσια -- Ελλάδα; Νοσοκομεία, Δημόσια -- Διοίκηση και οργάνωση; Νοσοκομεία -- Εργαζόμενοι -- Επαγγελματική ικανοποίηση; Δημόσια νοσοκομεία; Δημόσια νοσοκομεία και προσωπικό--Έρευνα