Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 Μια αποτίμηση από δημοκρατική σκοπιά - Κρουστάλη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 έχει καταγραφεί ως μία παράδοξη εμπειρία για το λαό και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ελλάδα. Ένα θέμα που αν και έχει πάψει να απασχολεί το δημόσιο και ιδιωτικό διάλογο στην ελληνική κοινωνία, αποτελεί ένα γόνιμο πεδίο επιστημονικής σπουδής και ανάλυσης λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του, αλλά και του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν οι θεσμοί της άμεσης δημοκρατίας στα σύγχρονα αντιπροσωπευτικά συστήματα και στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Μέσα από τη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία παρουσιάζουμε τη θέση του θεσμού στην ελληνική πολιτική κουλτούρα, προσεγγίζουμε το θεωρητικό πλαίσιο και επιχειρούμε την αποτίμηση του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 από δημοκρατική σκοπιά.
The referendum of July 5, 2015 An assessment from a democratic perspective
Keywords: Δημοψήφισμα; Κοινωνική επιλογή; Άμεση δημοκρατία; Δημοψήφισμα; Άμεση Δημοκρατία; ΣΥΡΙΖΑ; Ευρωπαϊκή Ένωση; Grexit