Η ικανοποίηση και η αφοσίωση των πελατών στα γυμναστήρια, η περίπτωση του EthnicFitnessClub - Μιχαλοπούλου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
H παρούσα εργασία πραγματεύεται την σημασία της ικανοποίησης και της αφοσίωσης των πελατών στους ιδιωτικούς χώρους εκγύμνασης. Αυτές οι δύο έννοιες είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την επιτυχημένη πορεία οποιασδήποτε επιχείρησης. Με βάση αυτό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να θέσουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους, υπό το πρίσμα της διατήρησης ικανοποιημένων και αφοσιωμένων πελατών. Επιπλέον, η εργασία μελετά τους παράγοντες αυτούς, που έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν την ικανοποίηση και την αφοσίωση των πελατών. Επίσης, εστιάζει στους ιδιωτικούς χώρους εκγύμνασης, και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν ανταγωνιστικούς σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, και πως οι ικανοποιημένοι και αφοσιωμένοι πελάτες αντιλαμβάνονται αυτά τα χαρακτηριστικά. Μέσω της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, θα γνωστοποιηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση και την αφοσίωση στους ιδιωτικούς χώρους εκγύμνασης.
Client satisfaction and dedication to gyms, the case of Ethnic Fitenss Club
Keywords: Εξυπηρέτηση πελατών-Διοίκηση και οργάνωση; Πελατειακές σχέσεις-Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητικά κέντρα φυσικής κατάστασης - Αξιολόγηση; Αθλητικά κέντρα φυσικής κατάστασης - Διοίκηση και οργάνωση; Customer services-Management; Customer relations-Management; Physical fitness centers - Evaluation; Physical fitness centers - Management; Ικανοποίηση πελατών; Αφοσίωση/ εξυπηρέτηση πελατών; Ποιότητα; Υπηρεσία; Γυμναστήριο; Ασκούμενοι; Προϊόν; Service satisfaction strategies; Customer satisfaction; customer expectations; Customer loyalty