H διαχείριση της αλλαγής στο Δημόσιο Τομέα υπό το πρίσμα της διαφορετικότητας. Μελέτη περίπτωσης: Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης - Πέππα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η διαχείριση της αλλαγής στο δημόσιο τομέα, αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας οργανισμός. Η εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού της ποικιλομορφίας, προϋποθέτουν μία αλλαγή που συμπεριλαμβάνει το σημαντικό ζήτημα της διαφορετικότητας. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται η έννοια της διαφορετικότητας καθώς και η δυνατότητα του δημοσίου τομέα να ενσωματώσει, να διαχειριστεί αλλά και να αξιοποιήσει τη διαφορετικότητα σε στρατηγικό επίπεδο, προωθώντας πολιτικές ισοτιμίας και ενσωμάτωσης. Διερευνάται η εθνική εμπειρία στο θέμα της εφαρμογής καλών πρακτικών στην τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο την υποστήριξη της διαφορετικότητας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, παρά το γεγονός ότι η πρόθεση σχετικά με την ένταξη και τη διαχείριση της διαφορετικότητας από την τοπική αυτοδιοίκηση εμφανίζεται θετική, οι πρακτικές της αποδοχής και της ένταξης χρειάζονται ενίσχυση και κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα.
Change management in Public Sector in the light of diversity. Case study: Municipality of Hellinikon-Argyroupoli
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια Διοίκηση--Ελλάδα; Διαφορετικότητα, διαχείριση αλλαγής, κοινωνική ενσωμάτωση, τοπική αυτοδιοίκηση; Διαφορετικότητα; Διαχείριση αλλαγής; Κοινωνική ενσωμάτωση; Τοπική αυτοδιοίκηση