Οι σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ρόλος της Ελλάδας (1964 - 2016) - Βαργιανίτη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σκοπός της έρευνας είναι να μελετήσει και να αναδείξει, αφενός τους ιστορικούς και πολιτικούς παράγοντες που καθόρισαν και διαμόρφωσαν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και αφετέρου τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα και η ελληνική διπλωματία στη διαμόρφωση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η έρευνα θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στο ποιοι παράγοντες είναι εκείνοι που καθορίζουν τις διμερείς σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας και ποία η στάση και η συμβολή της Ελλάδας στις σχέσεις μεταξύ τους. Στο πρώτο κεφάλαιο, αναφέρονται συνοπτικά τα στάδια της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, και η σχέση της με την Ελλάδα. Εκτενέστερη περιγραφή των γεγονότων γίνεται στο δεύτερο κεφάλαιο με σημείο αναφοράς την Συμφωνία της Άγκυρας το 1964 μέχρι και το 2016 και τις σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις. Το τρίτο κεφάλαιο πραγματεύεται τον ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική πολιτική στην πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Το χρονικό πλαίσιο χωρίζεται σε δύο περιόδους. Την περίοδο πριν την ελληνική ένταξη στις Κοινότητες και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, και την περίοδο 1980 μέχρι και το 2016. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται περιγραφική αναφορά των όσων έχουν εξετασθεί σε προηγούμενα κεφάλαια σχετικά με την πορεία της Τουρκίας από την αίτηση ένταξης της στην Ε.Κ και το χρονικό των διμερών σχέσεων, καταγράφοντας και ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η έρευνα θα αντλήσει πρωτογενές υλικό από ευρωπαϊκές αποφάσεις, δηλώσεις αξιωματούχων επίσημα έγγραφα της Επιτροπής αλλά και δευτερογενές υλικό από βιβλία, επιστημονικά άρθρα
The relations of Turkey - European Union and the role of Greece (1964 - 2016)
Keywords: Ελλάδα--Σχέσεις--Τουρκία; Τουρκία--Σχέσεις--Ευρωπαϊκή Ένωση; Τουρκία; Ευρωπαϊκή Ένωση; Ελλάδα