Νεφέλες του Αριστοφάνη: διασκευή για παιδικό θέατρο - Τσεγγενέ, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια απόπειρα συγγραφής θεατρικής διασκευής απευθυνόμενη σε παιδικό κοινό, βασισμένη στην κωμωδία Νεφέλες του Αριστοφάνη. Οι διασκευές για παιδικές θεατρικές παραστάσεις των έργων του Αριστοφάνη, εμφανίζονται συχνά μεταξύ των εκδόσεων παιδικής λογοτεχνίας, παρά το γεγονός πως απευθύνονταν αρχικά σε ενήλικες. Το έργο του 423 π.Χ ανήκει στις κωμωδίες με τις λιγότερο καταγεγραμμένες διασκευές για παιδιά, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη φανταστικού στοιχείου της πλοκής και στους περιορισμούς που θέτει το αριστοφανικό κείμενο. Η εργασία, εκτός του Δημιουργικού κειμένου, εξετάζει σύντομα την πορεία των αριστοφανικών διασκευών για παιδικό κοινό, διαπραγματεύεται τις προκλήσεις μιας τέτοιας διασκευής και εξετάζει τις διασκευαστικές πρακτικές. Αναλύεται επίσης το Δημιουργικό κείμενο ως προς τα θεατρικά σημεία, σύμφωνα με το πρότυπο του Αριστοτέλη, σε αντιπαραβολή με τα αντίστοιχα σημεία του πρωτότυπου κειμένου.
"Aristophane's Clouds: adaption for a children's theater"
Keywords: Νεφέλες; Αριστοφάνης; Κωμωδία; Παιδικό θέατρο; Θεατρική διασκευή; Παιδική λογοτεχνία; Νεφέλες, Αριστοφάνης, κωμωδία, παιδικό θέατρο, θεατρική διασκευή, παιδική λογοτεχνία.