Αξιολογηση της Υπηρεσίας Οικογενειακού Προγραμματισμού του Νοσοκομείου Καλαμάτας - Μάλαμα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση των παρεχόμενων Εισαγωγή: Τα προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στις αναπτυσσόμενες χώρες τη δεκαετία του 1950 και μείωσαν με επιτυχία τη γονιμότητα σε πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος παγκοσμίως και κυρίως στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αφρική. Η σύγχρονη αντισύλληψη επιτρέπει στις γυναίκες να εκπληρώσουν τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα, μειώνει την παιδική θνησιμότητα και δίνει στις οικογένειες την ευκαιρία να μειώσουν το μέγεθός τους αριθμητικά και να επενδύσουν περισσότερα σε κάθε παιδί. υπηρεσιών του τμήματος Οικογενειακού Προγραμματισμού του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και τα οφέλη που απορρέουν από τις υπηρεσίες του θεσμού αυτού στον πληθυσμό του νομού Μεσσηνίας. Μεθοδολογία: Η προτεινόμενη μελέτη είναι μια αναδρομική μελέτη ποιοτικού τύπου. Για τη συλλογή των δεδομένων έγινε χρήση καταγεγραμμένων πληροφοριών από τα αρχεία του τμήματος Οικογενειακού Προγραμματισμού του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, των ετών 2016 έως 2019. Αποτελέσματα: Μεταξύ 2016 και 2019, έλαβε χώρα μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των περιστατικών που εξυπηρέτησε η υπηρεσία. Το 2017 και 2018 ο αριθμός αυτός εμφάνισε σταθερότητα, αλλά τα περιστατικά του 2019 ήταν κατά, περίπου, 62% περισσότερα σε σχέση με το 2016. Ο αριθμός των νέων περιστατικών μεταξύ 2016 και 2019, δεν είχε αντίστοιχη αύξηση με αυτήν του συνόλου. Συγκεκριμένα, τα νέα περιστατικά του 2019 ήταν, περίπου, κατά 33% περισσότερα σε σχέση με το 2016. Ο αριθμός των επισκέψεων σημείωσε σταδιακή αύξηση, μεταξύ 2016 και 2019. Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκέψεων στην υπηρεσία έγινε από γυναίκες, με ποσοστό 98%-99%. Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκέψεων είχε ατομικό χαρακτήρα, ενώ μόλις το 1%-2% των επισκέψεων έγιναν από ζευγάρια. οι περισσότερες επισκέψεις, κατά την αναφερόμενη περίοδο, αφορούσαν σε άτομα μεταξύ 50 και 59, καθώς και 40 και 49 ετών. Τα άτομα ελληνικής εθνικότητας που επισκέφθηκαν την υπηρεσία ήταν κατά συντριπτική πλειοψηφία περισσότερα, σε κάθε έτος, ξεπερνώντας το 90%. Σε κάθε έτος, η πλειοψηφία όσων απευθύνθηκαν στην υπηρεσία διέθετε ασφαλιστική κάλυψη. Όμως, παρατηρείται σταδιακή μείωση στο ποσοστό αυτό, μεταξύ 2016 και 2019 και συνακόλουθη αύξηση του ποσοστού των ανασφάλιστων. Τα έγγαμα άτομα επισκέφτηκαν την υπηρεσία συχνότερα συγκριτικά με τις άλλες κατηγορίες ατόμων. Οι περισσότεροι επισκέπτες στην υπηρεσία είχαν δυο παιδιά. Οι πλειοψηφία, σε κάθε έτος, όσων απευθύνθηκαν στην υπηρεσία είχε αποφοιτήσει από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ ακολουθούσαν οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι άνεργοι σημείωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά επισκεψιμότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, φαίνεται ότι οι γυναίκες που επισκέφθηκαν την μονάδα είχαν βιώσει μια τεχνητή διακοπή κύησης. Οι περισσότερες περιπτώσεις κλινικών πράξεων αφορούσαν το τεστ Παπανικολάου, ενώ ακολουθούσαν οι γυναικολογικές εξετάσεις. σε επίπεδο ενημέρωσης και συμβουλευτικής. Η υπηρεσία βοηθά περισσότερο στην ενημέρωση αναφορικά με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Η πλειοψηφία των ενεργειών επιμόρφωσης αφορούσε σε ζητήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Αριθμός Εισαγωγής: 013322 cd
Keywords: Οικογενειακός προγραμματισμός -- Ελλάδα; Οικογενειακή πολιτική -- Ελλάδα; Οικογένεια -- Ελλάδα; Κοινωνική πρόνοια -- Ελλάδα; Οικογενειακός προγραμματισμός; Υπηρεσίες; Οφέλη; Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας; Αξιολόγηση; Family planning; Services; Benefits; Kalamata General Hospital; Evaluation