Οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid 19 στο χρηματοοικονομικό σύστημα σε επίπεδο χωρών - Ελληνική oικονομία και ελληνικός τραπεζικός τομέας - Μπαρούση, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στο χρηματοοικονομικό σύστημα σε επίπεδο χωρών δίνοντας έμφαση στην Ελλάδα. Η εμφάνιση της πανδημίας του Covid -19 άλλαξε άρδην τα δεδομένα έχοντας σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, στην κοινωνία καθώς και στο σύνολο της οικονομίας . Αρχικά παρουσιάζεται η ιστορική αναδρομή της πανδημίας και πως ο κορονοϊός επηρέασε την οικονομία της Κίνας ,της Ευρώπης και της Αμερικής. Επιπρόσθετα ,καταγράφονται τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις για να ισορροπήσουν τις οικονομίες τους μετά από το ξαφνικό ξέσπασμα του ιού .Δίνεται έμφαση στις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία στις τράπεζες σε διεθνές επίπεδο καθώς και στα μέτρα στήριξης που πάρθηκαν για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Αναλύεται πως κινήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και οι καταθέσεις την περίοδο της πανδημίας .Επιπλέον τονίζεται η επιρροή της πανδημικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα . Η εργασία ολοκληρώνεται με την μελέτη των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών χρησιμοποιώντας βασικούς αριθμοδείκτες για την ανάλυση της επιρροής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την πανδημία την περίοδο ετών από το 2018 έως το 2022.
The effects of the Covid 19 on the financial system globally -Greek economy and greek banking sector
Μ.Δ.Ε. 39
Keywords: Ελληνική οικονομία; Χρηματοοικονομικό σύστημα; Κορονοϊός; Χρηματοοικονομικό σύστημα; Ελληνική οικονομία; Ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Αριθμοδείκτες; Covid-19; Financial system; Greek economy; Greek banking system; Financial indicators