Τυπολογία του ψηφιακού μάρκετινγκ στον τομέα των αθλητικών στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών. Βιβλιογραφική ανασκόπηση - Τραυλός, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Σκοπός της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (ΜΔΕ) ήταν η κριτική σύνθεση της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι στρατηγικές – τυπολογίες του ψηφιακού μάρκετινγκ λειτουργούν εντός των συγκεκριμένων περιορισμών και ευκαιριών του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών. Η παρούσα ΜΔΕ υιοθέτησε μια αφηγηματική προσέγγιση βιβλιογραφικής ανασκόπησης, οργανώνοντας την υπάρχουσα έρευνα θεματικά γύρω από τις στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ και τη σημασία τους στο πλαίσιο των αθλητικών στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών. Στόχοι της έρευνας ήταν: (α) να αναλύσει πώς χρησιμοποιούνται οι διάφορες προσεγγίσεις ψηφιακού μάρκετινγκ από τους φορείς εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών, (β) να προσδιορίσει τις συμπεριφορικές, ηθικές και ρυθμιστικές επιπτώσεις αυτών των στρατηγικών, και (γ) να παράσχει συστάσεις για τη μελλοντική έρευνα και την ανάπτυξη πολιτικής. Για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων, η εργασία διερεύνησε τα ακόλουθα ερευνητικά ερωτήματα: (1) ποιες στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ χρησιμοποιούνται συνήθως στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και των αθλητικών στοιχημάτων, (2) πώς αυτές οι στρατηγικές επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη δέσμευση των καταναλωτών, (3) ποιες ηθικές και κανονιστικές προκλήσεις συνδέονται με το ψηφιακό μάρκετινγκ σε αυτό το πλαίσιο και (4) ποια κενά υπάρχουν στη βιβλιογραφία και πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει η μελλοντική έρευνα. Τα αποτελέσματα της συνδυαστικής προσέγγισης της έρευνας έδειξαν ότι η προώθηση των θεωρητικών προσεγγίσεων σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση των στρατηγικών – τυπολογιών του ψηφιακού μάρκετινγκ εμπλουτίζουν την κατανόηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών στα πλαίσια των τυχερών παιχνιδιών. Πρακτικά, αυτές οι γνώσεις προσδίδουν στρατηγική κατεύθυνση στους φορείς εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών για την ανάπτυξη πιο ηθικά ευθυγραμμισμένων και αποτελεσματικών καμπανιών μάρκετινγκ, δίνοντας έμφαση στο εξατομικευμένο, υπεύθυνο και ελκυστικό διαφημιστικό περιεχόμενο που σέβεται την ευημερία των καταναλωτών και τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις.
Typology of digital marketing in the sport betting and gaming sector. A literature review.
Keywords: Διαδικτυακό μάρκετινγκ; Αθλητισμός - Μάρκετινγκ; Παιχνίδια, Τυχερά; Εθισμός στο τζόγο; Στοιχηματικές εταιρίες; Ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα; Διαφήμιση στο Διαδίκτυο; Διαφήμιση - Ηθική; Συμπεριφορά καταναλωτή; Internet marketing; Sports - Marketing; Gambling; Compulsive gambling; Betting Companies; Online social networks; Internet advertising; Advertising - Ethics; Consumer behavior; Μάρκετινγκ περιεχομένου; Μάρκετινγκ επιρροής; Μάρκετινγκ συνεργατών; Τζόγος; Στοίχημα; Content marketing; Influencer marketing; Affiliate marketing; Gambling; Betting