Μελέτη των σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης της δομικής ακεραιότητας κατασκευών - Πετρίδης, Ιορδάνης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική έχει ως θέμα την μελέτη των σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης της δομικής ακεραιότητας κατασκευών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει όλο και μεγαλύτερη τάση να εφαρμόζονται συστήματα τα οποία αποτελούνται από αισθητήρες και ενεργοποιητές, με σκοπό την βελτίωση της αποδοτικότητας και την παρακολούθηση της δομικής ακεραιότητας των κατασκευών. Σκοπός της παρακολούθησης είναι η παροχή δεδομένων τα οποία αναφέρονται στην κατασκευή για οποιαδήποτε χρονική στιγμή και εκφράζουν πληροφορίες όπως η κατάσταση υλικών, ο φορέας κατασκευής κλπ.. Η κατάσταση της κατασκευής πρέπει να συμβαδίζει με την πρόβλεψη της αρχικής μελέτης, ωστόσο μπορεί να μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω της χρήσης, της περιβαλλοντικής δράσης καθώς και από τυχηματικά γεγονότα όπως ο σεισμός. Η λήψη δεδομένων ανά χρονικά διαστήματα παρέχει την δυνατότητα εξέτασης του ιστορικού της κατασκευής ενώ παράλληλα με τη ταυτόχρονη παρακολούθηση κατά την χρήση, μπορεί να παρέχεται και πρόγνωση για την εξελικτική πορεία της κατασκευής (εξέλιξη τυχών ρωγμών, απομένουσα διάρκεια ζωής της κατασκευής κλπ.).
Study of the modern structural health monitoring systems
Keywords: Παρακολούθηση Δομικής Ακεραιότητας; Structural Health Monitoring; SHM