Πελλάνα ή Πελλήνη : παρελθόν-παρόν-μέλλον και η πρόταση ανάδειξής της - Γεωργακοπούλου, Καλλιόπη-Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η πολιτισμική κληρονομία είναι ένας από τους πολυτιμότερους θησαυρούς που αποκτάμε από τις προηγούμενες γενιές και αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας μας. Η περιοχή της Πελλάνας , γνωστή από τους προγενέστερους ιστορικούς και ως Πελλήνη , συνιστά ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Πελοποννήσου , με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδος . Παρά την σημαντικότητά του , το μνημείο απειλείται από την φθορά του χρόνου , την έλλειψη κατάλληλης συντήρησης , την περιορισμένη προσβασιμότητα και προβολή του. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να εξετάσει τις προκλήσεις και τις δυνατότητες διάσωσης- συντήρησης -αξιοποίησης και ανάδειξης του μνημείου και γενικότερα της γύρω περιοχής , τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τη ευρύτερη σημαντικότητα και προσφορά του στην αρχαία ελληνική ιστορία και κουλτούρα. Μέσα από εξονυχιστική μελέτη και έρευνα η διπλωματική αυτή επιχειρεί να συνδέσει το παρελθόν , το παρόν και το μέλλον του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας ώστε στην συνέχεια να παρουσιαστούν προτάσεις που αποσκοπούν στην διατήρηση ,την προβολή και την ανάπτυξη του μνημείου. Σκοπός , λοιπόν , της συγκεκριμένης μεταπτυχιακής εργασίας είναι να δοθεί ώθηση στην «Πελλήνη» προκειμένου να ανακτήσει την θέση που κατείχε στο παρελθόν , δηλαδή της κυρίαρχης , ενισχύοντας την πολιτιστική της αξία και τη συμβολή της στην τοπική και εθνική ανάπτυξη ακόμα περισσότερο .
Keywords: Πελοπόννησος (Ελλάδα) -- Πολιτιστική πολιτική; Πολιτιστική κληρονομιά -- Προστασία -- Ελλάδα -- Λακωνία -- Πελλάνα; Πολιτιστική κληρονομιά -- Συντήρηση και αποκατάσταση -- Ελλάδα -- Λακωνία -- Πελλάνα; Πελοπόννησος (Ελλάδα) -- Αρχαιότητες -- Συλλογή και διατήρηση; Πολιτιστική ανάπτυξη; Τουριστική ανάπτυξη; Αρχαιολογική κληρονομιά; Εκπαίδευση; Ψηφιακή προβολή; Cultural development; Tourism development; Archaeological heritage; Education; Digital promotion