Οργάνωση και διαχείριση της υγειονομικής κάλυψης σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις: η περίπτωση της πολυκλινικής του ολυμπιακού χωριού στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 - Παπαμίχος, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2009)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αθανάσιος Κ. Παπαμίχος: Οργάνωση και διαχείριση της υγειονομικής κάλυψης σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις: Η περίπτωση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. (Υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Στεργιούλα Απόστολου) Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια από διαφορετικές χώρες όλων των ηπείρων. Ο σκοπός της οργάνωσης των ιατρικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια μίας Ολυμπιάδας εστιάζει στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους αθλητές και τους θεατές και στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της αποκτηθείσας εμπειρίας μετά το πέρας των Αγώνων. Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η παρουσίαση του σχεδιασμού, της οργάνωσης και λειτουργίας της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, μίας μονάδας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπηρεσιών Αποκατάστασης - Αποθεραπείας εντός του Ολυμπιακού Χωριού αποκλειστικά και μόνο για τους κατοίκους του, οι οποίοι ανήλθαν σε περίπου 10,500 αθλητές και 5,500 συνοδούς και 10,000 προσωπικό και εθελοντές υποστήριξης των λειτουργιών του Ολυμπιακού Χωριού. Γίνεται περιγραφή του όλου εγχειρήματος σε σχέση με τις άρτιες κτηριακές εγκαταστάσεις, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής που χρησιμοποιήθηκε, τον τρόπο οργάνωσης και στελέχωσης των Τμημάτων, τις διαδικασίες λειτουργίας, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ασθενών. Επίσης, και με δεδομένο ότι τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόσο σε όγκο, όσο και ως προς τη φύση τους είναι αντίστοιχα, παρουσιάζονται δείκτες που καλύπτουν όλο το φάσμα της λειτουργίας της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού και συνεπώς παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις που παρουσιάζονται, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα προβάδισμα στους διοργανωτές σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης και παροχής των υπηρεσιών υγείας. Τα στατιστικά στοιχειά αυτά αντλήθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα που λειτουργούσε στην Πολυκλινική, αντίστοιχο του οποίου δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο παρελθόν. Τέλος, στο πλαίσιο της μετά – ολυμπιακής αξιοποίησης των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, παρουσιάζεται η λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού μετά το πέρας των Αγώνων. Λέξεις Κλειδιά: Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, Ολυμπιακοί Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, οργάνωση υπηρεσιών υγείας σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, Ιατρική Επιτροπή ΔΟΕ, Πρόγραμμα Ιατρικών Υπηρεσιών ΑΘΗΝΑ 2004 vi
Organisation and management of health care services in major athletic events: The case of the Olympic Village Polyclinic during the Athens 2004 Olympic Games.
Keywords: Ιατρική περίθαλψη; Υπηρεσίες υγείας - Διοίκηση και οργάνωση; Διοίκηση υπηρεσιών γείας; Νοσοκομεία - Διοίκηση; Ολυμπιακοί αγώνες; Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού; Ολυμπιακοί Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004; Οργάνωση υπηρεσιών υγείας σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις; Ιατρική επιτροπή ΔΟΕ; Προγράμματα ιατρικών υπηρεσιών ΑΘΗΝΑ 2004