Ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και οι πρωταγωνιστές του (1945- 1992) - Νέσκοβιτς, Άνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Για την Μεταπτυχιακή μου διατριβή επιλέγω αυτό το θέμα διότι υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας όλων των σχετικών γεγονότων που αφορούν την διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, έχοντας γίνει φοιτήτρια της Φιλοσοφικής σχολής του Βελιγραδίου στο πρώτο μου έτος στο τμήμα της Φιλοσοφίας το 1995, από κοντά έζησα όλες τις πολιτικές διαταραχές, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες πολιτών και φοιτητών. Τα κομβικά σημεία στην εργασία είναι η αναφορά στην πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού με τον άξονα την Πτώση του τοίχους του Βερολίνου και τις συνέπειες του, που έμελλαν να προκαλέσουν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Keywords: Γιουγκοσλαβία -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Γιουγκοσλαβία -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ος αιώνας; Γιουγκοσλαβία -- Ιστορία --1945-1980; Γιουγκοσλαβία -- Ιστορία --1980-1992; Βαλκανική Χερσόνησος -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Διαίρεση; Γιουγκοσλαβία; Κύριοι χαρακτήρες; Ιστορία; Πολιτική; Σύγκρουση; Σοσιαλισμός; Εθνικισμός; Κρίση; Συνομοσπονδία; Partition; Yugoslavia; Main characters; History; Policy; Conflict; Socialism; Nationalism; Crisis; Confederation