Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης: Οι ευπαθείς ομάδες και οι αφανείς ήρωές τους - Χρονοπούλου, Ευσταθία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η ζωή στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι φρικαλεότητες που διαπράχθησαν σε χιλιάδες αθώους πολίτες, αποτελούν ένα αντικείμενο που έχει ερευνηθεί εκτενώς από την ακαδημαϊκή κοινότητα και έχει καταγραφεί σε βιβλία , στον κινηματογράφο και σε ντοκιμαντέρ. Όμως, οι αντίξοες συνθήκες διαβίωσης με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωπες οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι γυναίκες, οι Τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι ή τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι ένα θέμα που δεν έχει δεχθεί την ανάλογη προσοχή. Αυτό είναι ακριβώς το θέμα της παρούσας εργασίας, η οποία επικεντρώνεται στην προβολή της ζωής στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από μια διαφορετική οπτική. Την οπτική της γυναίκας, του ομοφυλόφιλου ή του μη κανονικού ανθρώπου. Ξεκινώντας με μια ιστορική αναδρομή από την άνοδο των Ναζί στην εξουσία και συνεχίζοντας με την παρουσίαση της ζωής των ευπαθών ομάδων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γίνεται περιγραφή των συνθηκών διαβίωσης αυτών των ανθρώπων μέσα στα στρατόπεδα. Μέσα σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες όμως, μια οικογένεια με ιδιαιτερότητα (νανισμό) καταφέρνει να επιβιώσει από τη διαμονή τους στο στρατόπεδο θανάτου, το Άουσβιτς καθώς και από τα αποτρόπαια πειράματα που διέπραξε επάνω τους ο γιατρός του στρατοπέδου. Η εργασία κλείνει, δίνοντας τα ανάλογα εύσημα σε τέσσερις άσημες προσωπικότητες που προσέφεραν τα μέγιστα, συχνά θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή, προκειμένου να σώσουν τους αδίκως διωκόμενους συμπολίτες τους.
Keywords: Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Στρατόπεδα συγκέντρωσης -- Γερμανία; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Κρατούμενοι και φυλακές, Γερμανικές; Στρατόπεδα συγκέντρωσης -- Γερμανία -- Προσωπικές αφηγήσεις; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Ωμότητες -- Γερμανία; Άουσβιτς (Στρατόπεδο συγκέντρωσης); Ναζιστικά στρατόπεδα; Ευπαθείς ομάδες; Αφανείς ήρωες