Έξυπνο Δημόσιο Κτίριο Μελέτη περίπτωσης: Έξυπνος φωτισμός στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης - Αναγνωστοπούλου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα των έξυπνων κτιρίων, γεγονός που τυγχάνει όλο και μεγαλύτερης αποδοχής από τους χρήστες.Τα έξυπνα κτίρια, ως βασικά δομικά στοιχεία των έξυπνων πόλεων, δεν αρκούνται στην υλοποίηση αυτοματισμών. Αντιθέτως, οικοδομούν την ευφυΐα τους εστιάζοντας στον τρόπο χρήσης και διαχείρισης της τεχνολογίας με σκοπό τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας και την εξασφάλιση άνεσης, ασφάλειας και συνολικότερης ευημερίας για τους πολίτες. Ανάμεσα στις πολυάριθμες κτιριακές εφαρμογές των έξυπνων τεχνολογιών, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η εγκατάσταση φωτισμού. Αυτό συμβαίνει αφενός διότι πρόκειται για εγκατάσταση υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και αφετέρου επειδή η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα του φωτισμού υπήρξε αλματώδης τις τελευταίες δεκαετίες. Στην παρούσα εργασία προτείνεται η υλοποίηση έξυπνης φωτιστικής εγκατάστασης σε κτίριο που ανήκει σε δημόσιο φορέα και συγκεκριμένα μελετάται ο φωτισμός στην αίθουσα διοργάνωσης συνεδρίων και στην αίθουσα διοργάνωσης εκθέσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης. Αρχικά διερευνώνται στη βιβλιογραφία τα προσδοκώμενα οφέλη των έξυπνων εγκαταστάσεων φωτισμού σε έξυπνες πόλεις σε ότι αφορά συγκεκριμένους στόχους όπως στην οπτική άνεση των χρηστών, στην κατανάλωση ενέργειας, στην εξοικονόμηση πόρων και στην αισθητική αρτιότητα του αποτελέσματος. Ακολουθεί αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και παρουσίαση των τεχνικών και λειτουργικών επιλογών της νέας φωτιστικής πρότασης. Η συγκριτική ανάλυση της νέας φωτιστικής πρότασης σε σχέση με τους καθορισμένους στόχους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι μείζονος σημασίας έργο ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων φωτισμού για τα δημόσια κτίρια, ειδικότερα δε για αυτά που λειτουργούν ως χώροι συνάθροισης κοινού. Τέλος επισημαίνεται ότι απαιτείται ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των δημοσίων κτιρίων που υιοθετούν έξυπνες τεχνολογίες, προκειμένου να επιλέγονται οι IoT εφαρμογές που θα βελτιώσουν συνολικά και ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Μ.Δ.Ε. 60
Keywords: Έξυπνο κτίριο; Δημόσιο κτίριο; Αυτοματισμοί φωτισμού; Έξυπνοι χώροι συνάθροισης κοινού