Οι προκλήσεις, τα εμπόδια και οι εμπειρίες των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ειδικής φυσικής αγωγής στα πλαισια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Εμπειρική έρευνα στο νομό Λακωνίας. - Κριτσιμηλιού, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να διερευνήσει τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, αναφορικά με τον ρόλο τους στα πλαίσια της γενικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με αφετηρία τα βιώματα και τις δυσκολίες των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης στο σχολικό πλαίσιο, η έρευνα διατυπώνει ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα του θεσμού, το καθηκοντολόγιο και κυρίως τα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι ειδικοί παιδαγωγοί στην καθημερινότητα του σχολείου προκειμένου να είναι αποδοτικοί ως προς το έργο τους. Η παρούσα έρευνα στοχεύει στη διερεύνηση των προκλήσεων, των εμποδίων και των εμπειριών των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Ειδικής Φυσικής Αγωγής στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η κατανόηση αυτών των παραμέτρων είναι κρίσιμη για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών πρακτικών και την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία. Επιπλέον, η έρευνα επιδιώκει να προτείνει στρατηγικές και παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους. Επιπλέον, παρέχει μια ανάλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα, ένα πεδίο που συχνά παραβλέπετε στην εκπαιδευτική έρευνα. Για την διεξαγωγή του ερευνητικού σχεδιασμού της εργασίας χρησιμοποιήθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 12 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής οι οποίοι εργάζονται σε ειδικά σχολεία (όπως εκπαιδευτικοί φυσικής Αγωγής - Αγγλικών) αλλά και εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης (δάσκαλοι και νηπιαγωγοί). Η μελέτη ανέδειξε τις πολυάριθμες προκλήσεις και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής στην Ελλάδα. Η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση, η επαρκής χρηματοδότηση, η διοικητική υποστήριξη και η ενσωμάτωση κοινωνικών και πολιτισμικών παραμέτρων είναι κρίσιμες για την επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων ειδικής αγωγής. Επίσης, μέσα από τις συνεντεύξεις, διαπιστώθηκε ότι οι διάφορες ειδικότητες εκπαιδευτικών, με ειδίκευση στην ειδική αγωγή που απάντησαν στα ερωτήματα, κατέληξαν και στο συμπέρασμα ότι ο θεσμός της παράλληλης στήριξης είναι αναγκαίος να επεκταθεί και σε άλλες ειδικότητες. Πρωτίστως στο μάθημα της Φ.Α. αλλά και άλλων ειδικοτήτων.
Keywords: Ειδική εκπαίδευση; Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Ενσωμάτωση; Ενταξιακή εκπαίδευση; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Καθηγητές Φυσικής Αγωγής - Εκπαίδευσή των; Σχολική τάξη, Διοίκηση της; Special education; Physical education for children with disabilities; Integration of people with disabilities; Inclusive education; Mainstreaming in education; Physical education teachers - Training of; Classroom management; Προκλήσεις και εμπόδια; Εμπειρίες εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής; Ειδική φυσική αγωγή; Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; Μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Ένταξη; Συμπερίληψη; Παράλληλη στήριξη; Α.με.Α; Challenges and obstacles; Experiences of special education teachers; Special physical education; Greek educational system; Students with disabilities or/and special educational needs; Integration; Inclusion; Parallel support; Disabled