Οι απόψεις των μητέρων μαθητών Ρομά για την εκπαίδευση και τη συμβολή της στην αποφυγή του πρόωρου γάμου. - Παναγοπούλου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη σημασία της εκπαίδευσης για την ζωή των παιδιών Ρομά, την ένταξη αυτών στο σχολικό πλαίσιο και τις απόψεις των μητέρων Ρομά για τη φοίτηση των παιδιών τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και πόσο αυτή επηρεάζει την αποφυγή του πρόωρου γάμου. Η έρευνα που υλοποιήθηκε είναι ποιοτικής μεθόδου και σαν μεθοδολογικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη με μητέρες μαθητών Ρομά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, παρόλο που το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των γονιών σχεδόν ανύπαρκτο, οι μαθητές Ρομά κάνουν μεγάλη προσπάθεια να ενσωματωθούν στο σχολικό πλαίσιο. Είναι σπουδαίας σημασίας η ένταξη των Ρομά στην κοινωνία μέσα από την εκπαίδευση. Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ενισχύεται πολύ τα τελευταία χρόνια μέσα από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα εντάσσοντας μαθητές με διάφορες πολιτισμικές κουλτούρες. Ωστόσο ο πρόωρος γάμος για τα παιδιά Ρομά αν και συνεχίζει να υφίσταται, δείχνει να μειώνεται σταδιακά αν οι ίδιοι εμπιστευτούν πιο πολύ την εκπαίδευση και ολόκληρο το σύστημα προσπαθήσει να τους εντάξει ακόμα περισσότερο. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο θα γίνει ιστορική αναδρομή για την καταγωγή που έχουν οι Ρομά, θα δούμε τη δομή της οικογένειας, τα επαγγέλματα που ακολουθούν για να βιοπορίζονται αλλά και την κοινωνική συμπεριφορά και προσαρμογή στα κράτη εγκατάστασης τους. Θα αναφερθούμε στη γλώσσα των Ρομά στην κουλτούρα τους γενικότερα και πιο ειδικά στο εθιμοτυπικό κομμάτι του γάμου και ιδιαίτερα του πρόωρου γάμου. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με τις διάφορες ψυχοκοινωνικές και υποστηρικτικές παρεμβάσεις που αφορούν την σχολική μάθηση των παιδιών Ρομά. Θα δώσουμε τον ορισμό της εκπαίδευσης, θα γίνει αναφορά στον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν στο σχολείο, την σχολική διαρροή αλλά και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινάει από το νηπιαγωγείο. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην εκπαίδευση των μαθητών με την εισαγωγή τους στην κατώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης. Θα μιλήσουμε για το γενικευμένο διαμεθοδικό μοντέλο αλλά και τα διαγνωστικά εργαλεία. Το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον μεθοδολογικό σχεδιασμό της ποιοτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε μητέρες μαθητών Ρομά προκειμένου να διεξαχθούν συμπεράσματα για την σημασία της εκπαίδευσης των μαθητών Ρομά και την αποφυγή του πρόωρου γάμου. Τέλος, παραθέτονται τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής. Παρουσιάζονται προτάσεις και εν κατακλείδι γίνεται μια μικρή παράθεση ερωτημάτων προς διερεύνηση.
Αριθμός Εισαγωγής: 012769 cd
Keywords: Τσιγγάνοι -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Τσιγγάνοι -- Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες; Τσιγγάνοι -- Ελλάδα -- Κοινωνική ζωή και έθιμα