Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών στο Τμήμα Αναζωογόνησης του Τ.Ε.Π. του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης κατά την χρονική περίοδο 2012 - 2016 - Κοττή, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Εισαγωγή: Το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) είναι το σημείο εισόδου των ασθενών στο νοσοκομείο και προσφέρει πολλές φορές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση του είδους των επειγόντων περιστατικών που αντιμετωπίζονται στο Τμήμα Αναζωογόνησης του Τ.Ε.Π. του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Μεθοδολογία: Πρόκειται για μία επιδημιολογική μελέτη. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν όσα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν στο τμήμα Αναζωογόνησης του Τ.Ε.Π. του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης τη χρονική περίοδο 1/1/2012 έως 31/12/2016. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο για τις κοινωνικές επιστήμες IBM SPSS 21.0 και το επίπεδο σημαντικότητας τέθηκε σε 0,05. Αποτελέσματα: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 913 ασθενείς ηλικίας 64,2±22,8 έτη, εκ των οποίων 586 (64,3%) ήταν άνδρες ηλικίας 61,5±22,9 έτη και 326 (35,7%) γυναίκες ηλικίας 68,9±21,8 έτη. Συνολικά, 470 (51,6%) περιστατικά αντιμετωπίσθηκαν καθημερινή, 389 (42,7%) είτε Παρασκευή ή Σάββατο ή Κυριακή και 52 (5,7%) κάποια αργία. Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίσθηκαν την απογευματινή βάρδια (373, 41%), ενώ 346 (38,1%) την πρωινή και 190 (20,9%) τη νυχτερινή. Ακόμη, 620 (68,1%) περιστατικά προήλθαν εντός του νομού, 174 (19,1%) εκτός του νομού και 116 (12,7%) εντός του νοσοκομείου. Από την αναζωογόνηση, 352 (38,8%) ασθενείς απεβίωσαν, 248 (27,3%) εισήχθησαν σε κλινική, 165 (18,2%) εισήχθησαν σε ΜΕΘ, 84 (9,3%) χειρουργήθηκαν με το χαρακτηρισμό του επείγοντος, 48 (5,3%) διακομίστηκαν λόγω έλλειψης ειδικότητας, 8 (0,9%) διακομίστηκαν σε ΜΕΘ και 3 (0,3%) διακομίστηκαν στο νοσοκομείο από το οποίο προήλθαν. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζονταν τη νυχτερινή βάρδια είχαν σημαντικά μικρότερη ηλικία σε σχέση με τους υπολοίπους (p<0,05). Οι ασθενείς που προέρχονταν εντός νομού ήταν σημαντικά μεγαλύτερης ηλικίας (65,6±22,7 έναντι 57,8±22,1 έτη, p<0,05), απεβίωσαν σημαντικά περισσότεροι (46,4% έναντι 5,7%, p<0,05) και εξετάσθηκαν σημαντικά περισσότεροι από καρδιολόγους (53,8% έναντι 7,3%, p<0,05), παθολόγους (47,6% έναντι 9,6%, p<0,05) και νευρολόγους (7,2% έναντι 0,6%, p<0,05). Συμπεράσματα: Το τμήμα αναζωογόνησης του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης αντιμετωπίζει ασθενείς που βρίσκονται όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός του νομού Αρκαδίας, σε οποιαδήποτε ώρα και μέρα του έτους. Λειτουργεί ως κεντρικό νοσοκομείο του νομού και υποστηρίζει τόσο τα περιφερειακά νοσοκομεία και κέντρα υγείας όσο και εκείνα που βρίσκονται σε άλλους νομούς.
Keywords: Ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης; Ιατρική, Επείγουσα; Νοσηλευτική, Επείγουσα; Αναζωογόνηση; Emergency medical services; Emergency medicine; Emergency nursing; Resuscitation; Τμήμα επειγόντων περιστατικών; Τμήμα αναζωογόνησης; Επιδημιολογία; Βάρδια; Έκβαση; Emergency department; Resuscitation; Epidemiology; Shift; Outcome