Οι μνήμες των Μικρασιατισσών από τις αλησμόνητες Πατρίδες και η συμβολή τους στα πολιτισμικά δρώμενα του Ελληνισμού: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου - Διδώ Σωτηρίου - Φιλιώ Χαϊδεμένου - Αντωνοπούλου, Ανδριάνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι αλησμόνητες Πατρίδες ήταν ένας τόπος μεγάλης πνευματικής άνθισης και παραδόσεων, τις οποίες έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και επηρέασαν τον ελληνικό πολιτισμό. Οι μνήμες διατηρήθηκαν ζωντανές μέσα από την ζωή των Μικρασιατών και Μικρασιατισσών που ξεριζώθηκαν και βρέθηκαν σε έναν ξένο τόπο ανεπιθύμητοι. Η συμβολή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, της δημοσιογράφου και συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου και της συγγραφέως και ιδρύτριας μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού Φιλιώ Χαϊδεμένου, είναι αδιαμφισβήτητα τεράστια στο χώρο του πολιτισμού. Μέσα από το πολύτιμο έργο και τη ζωή τους άφησαν το πολιτιστικό τους αποτύπωμα στη νεότερη Ελλάδα, κρατώντας άσβεστες τις μικρασιατικές μνήμες.
Keywords: Ελληνο-Τουρκικός Πόλεμος, 1921-1922 -- Πρόσφυγες -- Ελλάδα; Πρόσφυγες, Μικρασιάτες -- Ελλάδα -- Πνευματική ζωή; Πρόσφυγες στη λογοτεχνία; Παπαγιαννοπούλου, Ευτυχία, 1893-1972; Σωτηρίου, Διδώ, 1909-2004; Χαϊδεμένου, Φιλιώ, 1899-2007; Γυναίκες -- Ελλάδα – Ιστορία – 20ός αιώνας; Μνήμη; Μικρά Ασία; Ανατολία; Καταστροφή 1922; Σμύρνη; Πρόσφυγες; Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου; Διδώ Σωτηρίου; Φιλιώ Χαϊδεμένου; Asia Minor; Anatolia; Destruction 1922; Smyrna; Refugees; Eftichia Papagiannopoulou; Dido Sotiriou; Filio Chaidemenou