“Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Ανισότητες στον τομέα της εργασίας.” - Αλμπάνη, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία συγγράφθηκε με στόχο την διεύρυνση της γνώσης σε ότι αφορά την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, τι έχει να προσφέρει στην κοινωνία και αν θα μπορούσε βάσει των καλών πρακτικών της να δώσει λύσεις στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που αφορούν τις εργασιακές ανισότητες, που προέκυψαν από την οικονομική και πανδημική κρίση. Για το σκοπό αυτό έγινε μια ανασκόπηση της ήδη υπάρχουσας βιβλιογραφίας που αφορά την Κοινωνική Οικονομία και την θεωρία των ανισοτήτων εν γένει. Η πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δίνει προτεραιότητα στην σταθεροποίηση της οικονομίας και η έλλειψη του κοινωνικού κράτους έχει κλονίσει την κοινωνική συνοχή , με αποτέλεσμα οι κοινωνίες μας να ταλανίζονται από τις ανισότητες , την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η στροφή σε ένα πιο κοινωνικό και αλληλέγγυο τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και συνάμα της κοινωνίας, δημιουργώντας αλλά και επενδύοντας σε κοινωνικές επιχειρήσεις δημιουργεί την προσδοκία δημιουργίας μια νέας κανονικότητας , απαλλαγμένη από τα υπάρχοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Keywords: Κράτος πρόνοιας; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία; Κράτος Πρόνοιας; Κοινωνικό Κράτος; Συλλογική και Κοινωνική Ωφέλεια; Κοινωνικές Ανισότητες