Η συμβολή των δικτύων Δήμων και Περιφερειών στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη - Βεζυρέα, Μαρία - Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.) και οι 169 υποστόχοι τους που περιλαμβάνονται στην «Ατζέντα 2030» για την αειφόρο ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στοχεύουν στην επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, κοινωνικής ένταξης και οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και άλλοι παγκόσμιοι Οργανισμοί, έχει αναγάγει ως κεντρικό στόχο της πολιτικής της την προσπάθεια για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, ενσωματώνοντας τους Σ.Β.Α. σε όλες τις σχετικές πολιτικές της, ενώ έχει δεσμευτεί να πρωτοστατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο στις προσπάθειες εφαρμογής των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης. Για την Ελλάδα, η προώθηση και εξασφάλιση της βιωσιμότητας αποτελεί πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εγχώριας αναπτυξιακής πολιτικής της και -κατά την τελευταία ιδίως εικοσαετία- έχουν γίνει βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, η εξειδίκευση και υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, ενώ ο ποικίλος χαρακτήρας των προκλήσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή τους απαιτεί πολύ συχνά λύσεις που είναι προσαρμοσμένες στις εδαφικές ιδιαιτερότητες, ανάγκες και δυνατότητες κάθε τόπου, γεγονός που υποδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών με όρους βιωσιμότητας και, παράλληλα, αναδεικνύει την αναγκαιότητα της δικτύωσης και των συνεργειών από μέρους της, προκειμένου να το επιτύχει αυτό. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να εξετάσει, ως πρόκριμα, το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο και εν συνεχεία να διερευνήσει τη συμβολή των Δικτύων Δήμων και Περιφερειών, μέσω της υποστήριξης που παρέχουν στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών με όρους βιωσιμότητας. Στα πλαίσια αυτά, εξετάζεται ως μελέτη περίπτωσης το Δίκτυο Δήμων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», με σκοπό, αρχικά, να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο το Δίκτυο παρεμβαίνει και υποστηρίζει το έργο των Δήμων - μελών του για την πραγματοποίηση έργων και δράσεων που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και, τελικώς, να αποτιμηθεί η συνεισφορά του στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.
Αρ. Εισ.: 116 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός -- Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Βιώσιμη ανάπτυξη -- Ελλάδα; Βιώσιμη ανάπτυξη; Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης; Ατζέντα 2030 Ο.Η.Ε.; Ευρωπαϊκή Ένωση; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δίκτυα Δήμων και Περιφερειών; Βιώσιμη πόλη