Χώρος και Μνήμη στην τριλογία Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο του Μ. Καραγάτση - Παρασκευοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία εξετάζει τα μυθιστορήματα Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν, Χίμαιρα (αναθεωρημένη το 1953 ως Η Μεγάλη Χίμαιρα) και Γιούγκερμαν του Μ. Καραγάτση σε σχέση με τον αστικό χώρο. Η μελέτη των έργων επικεντρώνεται αρχικά στην ανάλυση των αστικών εικόνων της τριλογίας με βάση τους νοητικούς χάρτες των αφηγηματικών προσώπων του Καραγάτση. Στη συνέχεια, διερευνάται η σχέση των πρωταγωνιστών ως εθνικά Άλλων με την πόλη υποδοχής τους και την ανθρωπογεωγραφία της. Τέλος, αναλύεται η σχέση των πρωταγωνιστών με τη μνήμη του άστεως αλλά και η ανάκληση εκ μέρους τους ατομικών βιωμάτων σε συγκεκριμένες αστικές χωροθεσίες που συνιστούν για τους ίδιους ετεροτοπίες.
Keywords: Καραγάτσης , Μιχάλης , 1908-1960 -- Ερμηνεία και κριτική; Χώρος στη λογοτεχνία; Πόλεις και κωμοπόλεις στη λογοτεχνία; Μνήμη στη λογοτεχνία; Χώρος; Μνήμη; Πόλη; Αστικές εικόνες; Ξένος; Πλάνης; Μ. Καραγάτσης; Κέβιν Λιντς; Γκέοργκ Ζίμελ; Βάλτερ Μπένγιαμιν; Space; Memory; City; Urban images; Stranger; Wanderer; M. Karagatsis; Kevin Lynch; Georg Simmel; Walter Benjamin