Αξιολόγηση Προσβασιμότητας των Κολυμβητικών Εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Αττικής - Παπαδοπούλου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η αναπηρία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization – WHO, 2014) αποτελεί έναν όρο-ομπρέλα για βλάβες, περιορισμούς δραστηριότητας και περιορισμούς συμμετοχής, που αναφέρονται στις αρνητικές πτυχές της αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός ατόμου και των παραγόντων του περιβάλλοντος του ατόμου, περιβαλλοντικοί και προσωπικοί παράγοντες. Η παρούσα έρευνα μελετάει τον καθολικό σχεδιασμό των κολυμβητικών εγκαταστάσεων ως παράγοντα συμπερίληψης των παιδιών με αναπηρία στον αθλητισμό και την αναψυχή. Σκοπός, αυτής της ερευνητικής μελέτης είναι να διερευνήσει τις πολιτικές, που εφαρμόζονται για τον καθολικό σχεδιασμό και τη λειτουργία των κολυμβητικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Απώτερος στόχος είναι να διεξαχθεί μια εκτίμηση των πολιτικών, που εφαρμόζουν οι διαχειριστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο για την ενσωμάτωση των ατόμων με κινητική αναπηρία στα κολυμβητικά προγράμματα και μαθήματα, όσο και για τη διαχείριση της προσβασιμότητας των κολυμβητικών εγκαταστάσεων που διαθέτουν. Επιπλέον, αποσκοπά στο να διερευνηθεί αν η ποιότητα των κολυμβητικών εγκαταστάσεων διαφοροποιείται ανάλογα τα χαρακτηριστικά τους. Για τις ανάγκες της μελέτης πραγματοποιήθηκε μία ποσοτική έρευνα, περιγραφική και συσχέτισης με την χρήση ερωτηματολογίου. Ως προς τον πληθυσμό της έρευνας, αυτός αποτέλεσε το σύνολο των κολυμβητηρίων. Αναφορικά με το δείγμα, στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 35 εργαζόμενοι κολυμβητικών εγκαταστάσεων, της περιφέρειας της Αττικής. Στην έρευνα αναδείχτηκαν μέτρια επίπεδα ως προς την επάρκεια και την εκπαίδευση του προσωπικού, την ποιότητα του εξοπλισμού και της προσβασιμότητας, την επάρκεια των εγκαταστάσεων ενώ μέτρια προς χαμηλά όσον αφορά την διάθεση πληροφοριών με εναλλακτική μορφή. Παρόλη την γενική μέτρια εικόνα αναδείχτηκαν και σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία περιγράφονται παρακάτω. Ως προς την επάρκεια του προσωπικού παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν ναυαγοσώστες με γνώση στην παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα με αναπηρία και ότι η διοίκηση αποσκοπεί στον διορισμό εξειδικευμένου προσωπικού αν άτομα με αναπηρία εκφράσουν ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες της εγκατάστασης. Σχετικά με την προσβασιμότητα, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι επιτρέπουν σε άτομα που είναι χρήστες αμαξιδίου να εισέλθουν στο κολυμβητήριο χρησιμοποιώντας τα δικά τους αμαξίδια και ότι αν λάβουν καταγγελία ή παράπονο σχετικά με την προσβασιμότητα, υπάρχει μια επίσημη διαδικασία για τον χειρισμό αυτού του παραπόνου. Λέξεις Κλειδιά: Αναπηρία, Κολύμβηση, Προσβασιμότητα, Καθολικός σχεδιασμός.
Assessment of Accessibility of Swimming Facilities of the Attica Region
Keywords: Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητικές εγκαταστάσεις - Σχεδιασμός και κατασκευή; Κολύμβηση για παιδιά - Μέτρα ασφαλείας; Κολύμβηση - Άτομα με ειδικές ανάγκες; Sports for people with disabilities; Sports facilities - Design and construction; Swimming for children--Safety measures; Swimming for people with disabilities; Αναπηρία; Κολύμβηση; Προσβασιμότητα; Καθολικός σχεδιασμός; Disability; Swimming; Accessibility; Universal design