Ενεργειακές Κοινότητες: Ο ρόλος των Ο.Τ.Α. στην εξοικονόμηση και την παραγωγή ενέργειας. Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες των Δήμων. Η περίπτωση του Δήμου Αλίμου - Μανιατάκη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Ο Ν.4513/2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες είναι το ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας, με σκοπό την κυρίως την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στον τομέα της ενέργειας. Σε αυτή την διπλωματική αρχικά γίνεται μια πλήρη περιγραφή και ανάλυση του ν.4513/2018, ενώ στην συνέχεια παρουσιάζονται τα αντικείμενα δραστηριότητας που μπορεί να έχει μια Ενεργειακή Κοινότητα, τα οικονομικά κίνητρα καθώς και τα μέτρα στήριξης τα οποία προβλέπονται. Είναι ένα εργαλείο που σκοπό έχει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αύξηση χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και στην αύξηση της τοπικής υιοθέτησής τους. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι η δυνατότητα συνεργειών μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα. Είναι ένα μοντέλο δημοκρατικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων αφού το κάθε μέλος έχει μία (1) ψήφο ανεξάρτητα από το συνεταιριστικό κεφάλαιο το οποίο κατέχει ενώ προβλέπει και ειδικούς όρους για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και καινοτομίας καθώς και αποκέντρωσης της παραγωγής ενέργειας. Τα παραπάνω περιγράφονται με αναλυτικά παραδείγματα με ιδιαίτερη αναφορά στον Δήμο Αλίμου.
Energy Communities: The Role of Local Authorities in Energy Saving and Production. Potentials and Opportunities for Municipalities. The Case of the Municipality of Alimos
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Ενεργειακή πολιτική; Ενεργειακή ανάπτυξη; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Ενεργειακές Κοινότητες; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας