«Σχολική Ηγεσία και Διαχείριση Κρίσεων.» - Σακέλλης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Απώτερος σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση του ρόλου που διαδραματίζει ο σχολικός διευθυντής στη διαχείριση της κρίσης του Covid-19, καθώς επίσης και η μελέτη και επισήμανση των βέλτιστων τρόπων και μεθόδων της εν λόγω διαχείρισης από τις σχολικές μονάδες και των απαραίτητων προσόντων και χαρακτηριστικών που θα πρέπει να κατέχει o σχολικός διευθυντής προκειμένου να καταφέρει να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στη διαχείριση αυτής της κρίσης, στη σχολική του μονάδα. Η πρωτογενής ποσοτική έρευνα που διεξήχθη στην παρούσα διπλωματική εργασία βασίστηκε σε ένα πλήρως δομημένο ερωτηματολόγιο και το ερευνητικό δείγμα απαρτίστηκε από 109 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιλέχθηκαν μέσω της βολικής δειγματοληψίας και της τεχνικής της χιονοστιβάδας. Εν κατακλείδι, προέκυψε ότι η εμπλοκή του σχολικού διευθυντή στην αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης του Covid-19 είναι απαραίτητη. Μάλιστα, προκειμένου να επιτευχθεί η εν λόγω αποτελεσματικότητα, πρέπει να αποφεύγονται συμβιβασμοί και να δίνεται έμφαση στην αποτελεσματικότητα της διαπραγμάτευσης και στην καλή οργανωτική λειτουργία του σχολείου. Τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει ένας σχολικός διευθυντής, προκειμένου να καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά την συγκεκριμένη κρίση είναι διοικητικές, ηγετικές, επικοινωνιακές και συμβουλευτικές δεξιότητες, εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και το σχολείο, διαφάνεια, ειλικρίνεια, ισότιμη κατανομή καθηκόντων και ρόλων, καθώς επίσης και ένδειξη αλληλοσεβασμού. Οι τρόποι, οι μέθοδοι αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης του covid-19, τα χαρακτηριστικά και τα προσόντα του σχολικού διευθυντή, είναι τέσσερα σημεία που εμφάνισαν μεταξύ τους θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση.
Αριθμός Εισαγωγής: 012992 cd
Keywords: Διαχείριση κρίσεων στο σχολείο -- Ελλάδα; Σχολική ηγεσία -- Ελλάδα; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Δημόσια υγεία -- Ελλάδα; Υγειονομική πολιτική -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Σχολικός Διευθυντής; Διαχείριση Κρίσης; Covid-19; Σχολείο; Χαρακτηριστικά; Μέθοδοι; School Principal; Crisis Management; Covid-19; School; Characteristics; Methods