Η φτώχεια στην Ελλάδα σήμερα: Μια αποδοτικότερη πολιτική για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα της κρίσης - Μπούτση, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην χώρα μας το 2010 είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, τα οποία όμως επέδρασαν αρνητικά στη φτώχεια και την ανισότητα. Η μεγάλη άνοδος της ανεργίας σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων έχουν προκαλέσει μεγάλη αύξηση του ποσοστού της φτώχειας. Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, προκύπτει ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ανέρχεται στο 35,7%. Oι προκλήσεις του κράτους πρόνοιας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν το Νοέμβριου του 2012 στο Πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και αποσκοπούσαν στην ενίσχυση του κοινωνικού διχτύου ασφαλείας, έδωσαν μια μικρή ανακούφιση στα νοικοκυριά που ζούσαν κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας καλύπτοντας όμως μερικά από τα σημαντικότερα κενά προστασίας. Η Πολιτεία οφείλει να πάρει μέτρα που θα οδηγήσουν σε αποδοτικότερες πολιτικές και θα δημιουργήσουν μια νέα κοινωνική συνείδηση, μια νέα κοινωνική αλληλεγγύη και μια νέα κοινωνική δικαιοσύνη. Η παρούσα εργασία εστιάζεται στο φαινόμενο της φτώχεια στην Ελλάδα σήμερα, στις πολιτικές που εφαρμόζονται για την καταπολέμησή της και τέλος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του βασικού αυτού κοινωνικού προβλήματος.
Π.Μ.Σ. 225
Keywords: Φτώχεια; Αποδοτικότερη πολιτική; Μέτρα; Οικονομική κρίση; Κίνδυνος φτώχειας; Κοινωνική πολιτική