Η χρήση των New Media στο Μάρκετινγκ του Αθλητικού Τουρισμού - Χριστοδούλου, Ιάσων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα φαινόμενο με ρίζες στην αρχαιότητα και, παράλληλα, τον παλαιότερο τύπο τουρισμού. Η έντασή του εν λόγω φαινομένου όμως έχει αυξηθεί ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η έννοιά του αναφέρεται στη μετάβαση σε μέρος το οποίο βρίσκεται εντός εύλογης απόστασης από το σημείο αφετηρίας με σκοπό τη διαμονή για περισσότερες από 24 ώρες για την παρακολούθηση αθλητικών δραστηριοτήτων, την επίσκεψη σε αθλητικούς χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος ή και αθλητικά μουσεία ή ακόμα και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και τα λεγόμενα extreme sports. Ανάλογα με τον σκοπό και το περιεχόμενο της επίσκεψης ορίζεται και το αντίστοιχο είδος τουρισμού. Αποτελεί έναν εξαιρετικά κερδοφόρο τομέα του τουρισμού για τις εθνικές και τοπικές οικονομίες των χωρών υποδοχής και ως εκ τούτου υιοθετεί τακτικές και στρατηγικές μάρκετινγκ. Σημαντικό ρόλο στην προώθησή του διατελούν και τα νέα μέσα (new media), ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Instagram, Twitter, Facebook κ.λπ.) αλλά και τα podcasting και ιστότοποι όπως το YouTube, που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον πλανήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, δημόσιοι και ιδιωτικοί τουριστικοί οργανισμοί και φορείς, όπως οι εταιρείες Melsh Sports Tourism, G Adventures, Active Adventures, Sports Exelixis, Kaptiva Sports κ.ά. εντάσσουν τα νέα μέσα στις στρατηγικές μάρκετινγκ που «χαράζουν», με σκοπό να προσελκύσουν μεγαλύτερους αριθμούς αθλητικών τουριστών και να επιτύχουν, έτσι, τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία.
The Use of New Media in Sport Tourism Marketing
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός; Αθλητισμός - Μάρκετινγκ; Επικοινωνία στον αθλητισμό; Μέσα μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμός; Sports and tourism; Sports - Marketing; Communication in sports; Mass media and sports; Αθλητικός Τουρισμός; Μάρκετινγκ; Νέα μέσα επικοινωνίας; Sport tourism; Marketing