Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Το παράδειγμα του Δήμου Νέας Σμύρνης - Γιαννουλάκη, Όλγα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Με την παρούσα εργασία επιχειρείται να προσδιορισθεί το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο εμφάνισης του εθελοντισμού. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι λόγοι που οδηγούν τα άτομα στην προσφορά εθελοντικής εργασίας καθώς και οι λόγοι που καθιστούν κοινωνικά αναγκαία την εθελοντική εργασία στις διάφορες μορφές της στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο εθελοντισμός ως κοινωνικό φαινόμενο εν μέσω κοινωνικο οικονομικής κρίσης και αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την συμβολή του στην αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών ελλείψεων του κράτους. Η μελέτη του εθελοντισμού και της εθελοντικής εργασίας επιβάλλει την ανάδειξη όλων εκείνων των παραγόντων που συμβάλλουν στην διεύρυνση αυτής της μορφής συλλογικότητας. Αφού προσδιοριστεί ο χαρακτήρας του εθελοντισμού γενικά, παρουσιάζεται η περίπτωση του Δήμου Νέας Σμύρνης, ενώ παράλληλα διερευνάται το προφίλ και ο βαθμός ικανοποίησης των εθελοντών και εθελοντριών από ένα οργανωμένο πρόγραμμα εθελοντισμού και διατυπώνονται συστάσεις για βελτίωση και ενίσχυση του εθελοντισμού σε τοπικό επίπεδο.
Volunteering and Local Government: The case of Municipality of Nea Smyrni
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Εθελοντισμός--Ελλάδα; Κοινωνία των πολιτών; Πολιτική συμμετοχή--Ελλάδα; Εθελοντισμός; Κοινωνία των πολιτών; Κοινωνική προσφορά; Τοπική κοινωνία; Ικανοποίηση