Η Ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ-28 - Δριβήλας, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εξέταση της ‘’Ενεργειακής Ασφάλειας της ΕΕ-28’’, ένα θέμα όπου βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για την Ένωση. Πληθώρα αναφορών και εκθέσεων από κάθε χώρα της ΕΕ αυξάνει την σπουδαιότητα του ζητήματος, ειδικά μετά τις Ρώσο-Ουκρανικές κρίσεις όπου μεγάλο μέρος των πολιτών της ένιωσε με το παραπάνω το πόσο πολύτιμη είναι η ενέργεια σε όλες της τις εκφάνσεις. Στο παρόν γίνεται προσπάθεια κατανόησης της ενεργειακής εξάρτησης και πως η ΕΕ προσπαθεί να λύσει το εν λόγω πρόβλημα, με διαφορετικά μέσα και μεθόδους. Επίσης καλείται αναγκαία η εξέταση μιας εναλλακτικής επιλογής και σε ταύτιση της επιλογής με την ευρύτερη περιοχή μας, αυτή η επιλογή πραγματοποιείται στα κοιτάσματα της Νότιο - Ανατολικής Μεσογείου. Η διαπίστωση της εργασίας είναι ότι η ΕΕ στο εγγύς μέλλον δεν μπορεί να κατορθώσει την ενεργειακή απεξάρτηση με τα υφιστάμενα δεδομένα, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να την περιορίσει σε ένα βαθμό και να αμβλύνει τυχόν κρίσεις μελλοντικά.
Keywords: Ενέργεια; Ενεργειακή πολιτική; Ενεργειακοί πόροι; Ευρωπαϊκή Ένωση; Ενεργειακή ασφάλεια; Ενεργειακή πολιτική