Τρανς κοινότητα και ένταξη στην αγορά εργασίας - Καραλή, Σοφία Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική μελέτη ασχολείται με την εργασιακή κατάσταση των διεμφυλικών ατόμων στην Ελλάδα. Προκειμένου να μελετ ηθεί η εν λόγω κατάσταση, κρίνεται σημαντική μια ανασκόπηση γύρω από βασικές έννοιες που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην ανάλυση του εργασιακού βίου των προσώπων αυτών. Ορισμένες από τις έννοιες αυτές είναι το φύλο, η θεωρία της επιτελεστικότητας της Jud ith Butler , το συμβολικό κεφάλαιο του Bourdieu κ.α. Πρόκειται να γίνει μια σύντομη πλαισίωση γύρω από αυτούς τους όρους ώστε να καταστεί σαφές το περιεχόμενό τους, αλλά και το συγκείμενο μέσα στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν στην παρούσα μελέτη. Αφού αποσαφηνι στεί ο λεκτικός κώδικας της μελέτης, η προσέγγιση του αντικειμένου της θα γίνει μέσα από την παράθεση υλικού που αφορά στη νομική κατάσταση των τρανς ατόμων και στις μεταβολές που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια σε διεθνές, αλλά κυρίως σε εγχώριο επίπ εδο αναφορικά με το νομικό τους status . Θα αναλυθεί ο τρόπος που αυτές οι μεταβολές τα επηρέασαν, όπως επίσης θα επισημανθούν και ορισμένες αστοχίες των πρόσφατων νομοθετημάτων. Στη συνέχεια αποσαφηνίζονται και καταγράφονται οι στόχοι της μελέτης και τα ε ρευνητικά ερωτήματα, καθώς και η επιστημονική μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, δηλαδή η βιογραφική βιωματική αφήγηση, προκειμένου να συλλεχθούν/παραχθούν τα δεδομένα της μελέτης. Ακολουθεί η παράθεση του πραγματολογικού υλικού που αποκτήθηκε από τις αφηγήσεις των τριών ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα και η ανάδειξη και ανάλυση των παραγόντων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της εργασιακής τους διαδρομής. Εν συνεχεία ακολουθούν οι επιμέρους απαντήσεις που δόθηκαν στα ερευνητικά ερωτήματα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη μελέτη.
Αριθμός Εισαγωγής: 012552 cd
Keywords: Σεξουαλικές μειονότητες -- Ελλάδα; Σεξουαλικές μειονότητες -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα; Φύλο, Ρόλος του -- Ελλάδα; Εργασία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ελλάδα; Διεμφυλικότητα; Κοινωνικό φύλο; Κοινωνική κατασκευή; Επιτελεστικότητα; Αποκλεισμός; Ανθρώπινα δικαιώματα; Transgender; Gender; Social construction; Performativity; Exclusion; Human rights