Αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα 2001-2014: Από την απελευθέρωση στον εξορθολογισμό - Κρίγγου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από την απελευθέρωση στον εξορθολογισμό και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης μέχρι τα τέλη του 2014. Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει περιγραφή των εννοιών της απελευθέρωσης της αγοράς, του ανταγωνισμού και των ιδιωτικοποιήσεων και αναλύονται τα οφέλη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, για την εθνική οικονομία αλλά και για τους καταναλωτές. Περιγράφονται οι σημαντικότερες εξελίξεις των ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη και επιπλέον οι αρμοδιότητες των ρυθμιστικών αρχών των οποίων η παρουσία κρίνεται απαραίτητη για την λειτουργία της αγοράς και την τήρηση του κοινοτικού πλαισίου κάνοντας εκτενή αναφορά στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Το δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνει μία ιστορική αναδρομή από το 1949 έτος ίδρυσης του ΟΤΕ έως το 2001 που ξεκινά η απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Επίσης αναλύεται το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε για την πορεία προς την απελευθέρωση, η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ καθώς και μία σύντομη αποτίμηση της πορείας του. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η τηλεπικοινωνιακή αγορά στην Ελλάδα την περίοδο 2001 έως 2009 όπου και εμφανίζονται οι πρώτες επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Αρχικά καθορίζεται η αγορά που επρόκειτο να αναλυθεί και η συμβολή της στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα αναλύονται η συμβολή του κλάδου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), τα έσοδα του κλάδου και τα μερίδια αγοράς του ΟΤΕ σε σχέση με τους εναλλακτικούς παρόχους, η διαμόρφωση της απασχόλησης και η συμβολή στις επενδύσεις. Επίσης αναλύεται η έννοια της ευρυζωνικότητας καθώς και βαθμός διείσδυσης του πληθυσμού και τα οφέλη που προκύπτουν. Τέλος περιγράφονται οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν αλλάζοντας το τηλεπικοινωνιακό τοπίο. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η περίοδος 2010-2014 και οι σημαντικές εξελίξεις που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την εν λόγω αγορά. Τέλος αναλύεται σε ποιο βαθμό λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην τηλεπικοινωνιακή αγορά σύμφωνα με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, την Σημαντική Ισχύ στην Αγορά (ΣΙΑ) που κατέχει ο ΟΤΕ καθώς και τον ρόλο της ΕΕΤΤ για την προώθηση του ανταγωνισμού. Τέλος αναλύονται τα συμπεράσματα της μελέτης. Η συνεισφορά της διπλωματικής εργασίας είναι η κατανόηση του ρόλου της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και η αξιολόγηση της συμβολής της στην εθνική οικονομία.
Telecommunication market in Greece 2001-2014: From liberalization to rationalization
Keywords: Ιδιωτικοποίηση; Ανταγωνισμός; Τηλεπικοινωνίες--Ελλάδα; Οικονομική κρίση--Ελλάδα; Ελλάδα; Απελευθέρωση; Ιδιωτικοποίηση; Ρύθμιση; Ευρυζωνικότητα