Μελέτη της χρήσης της επεξεργασίας κειμένου στην παραγωγή λόγου από μαθητές Α' Γυμνασίου - Σταθελάκης, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2010)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η ενσωμάτωση και χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και συγκεκριμένα η παραγωγή λόγου (παράγραφος, περιγραφή, αφήγηση και επιχειρηματολογία), μέσω επεξεργασίας κειμένου (Ε.Κ.). Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί μελέτη περίπτωσης που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Ισθμίας, το Νομού Κορινθίας, το Νοέμβριο του 2009. Η διδακτική αυτή παρέμβαση σχεδιάστηκε και οργανώθηκε κατά τη διδασκαλία της ενότητας "Παραγωγή Λόγου" της Α' Γυμνασίου. Αρχικά παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο (θεωρίες μάθησης και αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της Γλώσσας), στο οποίο στηρίχθηκε η συγκεκριμένη έρευνα. Ακολουθεί η βιβλιογραφική ανασκόπηση συναφών εργασιών και η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε (το πώς σχεδιάστηκε η έρευνα και ποια ήταν η ερευνητική διαδικασία). Τα αποτελέσματα που προκύπτουν στηρίζονται σε συνδυασμό μεθόδων (τήρηση ημερολογίου, ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των κειμένων των μαθητών και ερωτηματολόγιο) και καταδεικνύουν ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση του παραγόμενου λόγου των μαθητών που χρησιμοποίησαν την επεξεργασία κειμένου. Οι Τεχνολογίες των Πληροφοριών και της Επικοινωνίας λειτούργησαν ως ένα ενεργό και εποικοδομιστικό μαθησιακό περιβάλλον που κινητοποίησε όλους τους μαθητές, προάγοντας την αυτενέργεια, την αυτονομία, την αλληλεπίδραση και τον πειραματισμό. Η συγκεκριμένη εργασία επιχειρεί να συμβάλει στη διερεύνηση τόσο της αποτελεσματικότητας των ΤΠΕ (προϋποθέσεις ένταξης και λειτουργίας τους, ακριβής σχεδιασμός και οργάνωση της μαθητοκεντρικής διδασκαλίας, ορθές διδακτικές παρεμβάσεις, χρήση κατάλληλων ψυχοπαιδαγωγικών θεωριών και ρόλος του διδάσκοντα) στη γλωσσική διδασκαλία και μάλιστα στο κρίσιμο και ευαίσθητο αντικείμενο της παραγωγής λογου, όσο των αναγκών που προκύπτουν από τέτοιες παρεμβάσεις, οι οποίες επιδιώκουν να βελτιώσουν το υφιστάμενο διδακτικό και μαθηασιακό πλαίσιο.
Αριθμός Εισαγωγής: 009477
Keywords: Εκπαιδευτικές καινοτομίες; Επεξεργασία κειμένου; Λόγος; Μαθητές; Τεχνολογίες των Πληροφοριών και της Επικοινωνίας; Εκπαίδευση, Μέση